Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отношенията между Брюксел и Лондон във фокуса на Европарламента

Барние: ЕС ще настоява за пълна реципрочност в търговските отношения с Великобритания

| обновено на 11.02.20 в 19:34
Урсула фон дер Лайен и Мишел Барние
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз ще настоява за реципрочност в бъдещите търговски отношения с Великобритания. Това обяви главният преговарящ от страна на Общността Мишел Барние. Той говори в пленарната зала в Страсбург по време на дебата за позицията на Европарламента по преговорите за търговските отношения с Лондон.

След като Лондон обяви, че смята да прекрати безплатния риболов в свои води за европейски кораби, днес главният преговарящ Мишел Барние настоя за пълна реципрочност в търговските отношения с Великобритания.

Той отново предупреди, че без взаимен достъп, споразумение няма да има и очерта тъмните краски на този сценарий, ако до края на годината не бъде постигнато такова:

„Ще има провал, ако не се стигне до споразумение. Ще бъдат наложени квоти и мита на всички британски стоки, които влизат в Съюза. Това ще стане, ако не успеем да стигнем до споразумение в тези кратки срокове“.

Във внесеното предложение за резолюция, която ще даде мандат за преговори се казва, че бъдещите отношения с Лондон трябва да са основани на баланс между права и задължения, като се зачита целостта на единния пазар и митническия съюз, както и неделимостта на „четирите свободи“ – свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали, очертани в изказването на ръководителя на преговорите от страна на Европарламента Дейвид Макалистър.

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен акцентира върху запазването на европейските стандарти в бъдещите търговски отношения с Лондон 

"На нашите британски приятели искам да кажа, че има много предизвикателства, но ние ще държим на общите ценности - за отвореност, за социална справедливост и за свободно предприемачество. Това са ценности, които остават“, каза Фон дер Лайен. Тя определи бъдещето споразумение между Брюксел и Лондон като „условие, което досега  не сме предлагали на никого.“

Ако не бъде постигнато споразумение Великобритания ще търгува с ЕС по правилата на Световната търговска организация. След дебатът днес гласуването в пленарна зала на позицията на Европарламента е насрочено за утре.

Решение за новото партньорство след развода на 31 януари трябва да се вземе до края на годината, когато изтича т. нар. преходен период. Ако няма задоволителен резултат, този период може да бъде удължен веднъж, но решението за това трябва да бъде взето преди 1 юли.

Очаква се Съветът на ЕС също да приеме своите насоки и да подкрепи указанията за водене на преговори от Комисията на 25 февруари. Това ще позволи преговорите да започнат в началото на март.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна