Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жертвите на коронавируса в Китай надхвърлиха 1000

| обновено на 11.02.20 в 09:07
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължава разпространението на новия коронавирус. Над 42 200 вече са потвърдените случаи в Китай. Починалите в страната вече са 1016 души. Екип медицински експерти на Световната здравна организация е в Китай, за да помогне да бъде разследвана епидемията от коронавируса. В Женева днес и утре ще се проведе глобален форум на експерти за изучаване на новия коронавирус, организиран от Световната здравна организация.

В провинция Хубей вчера има 103 смъртни случая, което е нов дневен рекорд. Броят на регистрираните нови случаи обаче е намалял с почти 20% от предишния ден. Местни медии съобщават за стотици уволнения на високопоставени служители, разследвания и предупреждения в Хубей и други провинции, свързани с разпространението на болестта.

В рядка публична изява за последните месеци китайският президент Си Цзинпин вчера посети здравни служители в Пекин, които лекуват пациенти с коронавирус. Той призова за "по-решителни мерки" за борба  вируса и заяви, че "трябва да имаме увереност, че в крайна сметка ще спечелим тази битка срещу епидемията".

3996 души са оздравели и са изписани от болница, съобщи в сайта си китайският Държавен комитет за хигиената и здравеопазването, предаде "Ройтерс".  За понеделник новооткритите случаи на заразяване са били 2478 души, което е спад спрямо неделя, когато те са били 3062 души. Общият брой потвърдени случаи на заразяване с коронавируса са 42 638 души в континентален Китай. Отделно в Хонконг са установени 42 случая на заразяване и един починал, в Макао - 10 заразени и в Тайван - 18 заразени, заявиха китайските власти.

Във Великобритания вчера бяха обявени 4 нови случая, с което броят на заразените хора в страната стана 8 . Правителството предупреди за "сериозна и непосредствена заплаха". Междувременно още 65 души са дали положителна проба на круизния кораб "Диамантената принцеса", който е под карантина край Япония. Отделно в Хонконг са установени 42 случая на заразяване и един починал.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!