Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Задава ли се водна криза и в Радомир

Кметът Пламен Алексиев: В предаварийна ситуация сме

Общината е сезирала институциите, ще опита да бори водния проблем и сама

Радомир, смятан от местните за "столица на бозата", сега е на път да остане без вода.
Снимка: БГНЕС

Радомир е на прага на водна криза. Два водоизточника захранват града, обясни пред „Хоризонт“ кметът Пламен Алексиев. „Това са „Опалово“ и „Сиреняците“ (помпени станции – бел .ред.), които обаче са в ниската зона на града. Няма вода, която да идва по гравитачен път от планината – от Витоша. И на практика това са двата водоизточника, които с помпи захранват средна и ниска зона.“

„Ситуацията е предаварийна, защото вече имаме воден режим във висока и ниска зона по предписания на ВиК оператора, за да може да се резервира вода“, подчерта кметът. Той допълни, че сега с помпи се прехвърля вода от средна във висока зона, което по думите му не е ефективно. Високите етажи на блоковете остават без вода, защото налягането е малко.

Местната власт е информирала регионалното и еко министерството, областната управа и ВиК – Перник. До този момент няма отговор. „Това, което се случи в Перник, не ми се иска да се случи и в Радомир“, отбеляза кметът в предаването "Преди всички".

Ако няма реакция, общината може да започне ремонт със собствени сили, което ще бъде изключително трудно, допълни той. „Ще отнеме някъде около три месеца. Дано има повече сняг и вода. От планината трябва да дойде водата, а не от помпите.“

Алексиев разказа още, че една от шахтите в квартал „Върба“ на Радомир, който е на воден режим от петък, е запълнена с камъни. В тази шахта се намират крановете за регулиране на достъпа до водопроводната мрежа.

„Тези хора не разбират, че по този начин не само няма да имат вода, а сега не можем и да я пуснем, за да можем да захраним квартала. Трябва да махнем камъните, да обезопасим и ако не са счупени, тогава да пуснем вода към квартала.“

Кметът на Радомир определи ситуацията в Перник и Радомир като „изключително изнервена“. Той е предложил два варианта за действие на институциите в настоящата ситуация.

„Първият вариант струва 280 хиляди лева – тези 750 метра, за които трябва да се купи тръба, да се положи, за да може излишната вода от Старо село да се вкара в помпената станция „Опалово“ и оттам да се изтласка към Радомир. Вторият е много по-скъп, защото на практика са 15 км водоснабдителна мрежа напорен водопровод, който ще струва изключително скъпо. Ние правим инвестиционен проект, който да покаже преминаването през двете кариери, които са до Радомир и там тежките камиони непрекъснато нанасят повреди. Самият терен е такъв, че много трудно може етернитов водопровод да издържи на такъв усилен начин на работа.“

Между ВиК мрежите на Перник и Радомир няма връзка и сегашното изграждане на допълнителен водопровод до Перник няма как да върши работа и за Радомир, поясни Пламен Алексиев.

На воден режим вече официално са околни села, сред които Извор, Негован, Гълъбник, Кондофрей, съобщи той.

Цялото интервю е в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от