Eмисия новини
от 23.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Емил Паскалев:

Медицинският туризъм носи повече негативи – както за пациента, така и за здравната система

Емил Паскалев
Снимка: Гергана Хрисчева

Главната дирекция по сигурността в Истанбул е разпространила кадри от 1 февруари, на които се виждат задържани за участие в нелегални трансплантации лица. От шестима задържани четирима са българи. Сред задържаните са жена, която е изпълнявала ролята на посредник, и нейният съпруг, който е турски гражданин.

Медицинският туризъм в момента е сред големите пера на турската икономика. Страната е посещавана за най-различни манипулации и това отваря вратата за различни схеми за злоупотреба и нелегални действия.

Най-големият проблем са неяснотите около осъщественото лечение при подобен медицински туризъм, коментира в предаването "Преди всички" проф. д-р Емил Паскалев, началник на Клиниката по нефрология и трансплантация към УМБАЛ "Александровска". „Липсва медицинска документация, която да ни представи случая в детайли, за да можем да се справим точно.“

Проблемите не са само от медицински характер, а касаят и последиците за самия реципиент на органа, подчерта проф. Паскалев.  

„Което се случва и ние го наблюдаваме, напоследък по-често. От тези, които се връщат направени в Турция, по този начин вероятно, повече от половината са с недостатъчен ефект, с много неясноти по казуса, които налагат да направим много повече изследвания, по-дълго време ни трябва, за да установим какво е състоянието. Всичко това е напрежение – какво, как е станало, какви са ситуациите, при които е станало. И това обикновено се съчетава с постигането на недобър резултат от трансплантацията още на първо ниво, тоест след самата оперативна интервенция, което определя по-малка преживяемост на този орган.“

"Малък е броят на трансплантациите в България, а чакащите са стотици повече, което ги обезсърчава – те нямат увереността, че това ще стане. В крайна сметка и едната, и другата страна има етични моменти, но и резултатът не е достатъчно добър", допълни проф. Паскалев.

Когато резултатът от една такава трансплантация не е достатъчен, един такъв пациент струва на държавата много повече от всички други, особено онези, при които всичко върви нормално, категоричен е нефрологът.

„Тези, които имат проблеми след самата оперативна интервенция, са с непрекъснато консумиране на много и много повече средства, отколкото другите хора. Повече от 50% са такива пациенти. Така че няма как това да не утежнява и да не се влошава като финансов елемент на фона на общата картина в здравеопазването“, коментира Емил Паскалев.

Държавата трябва да поеме и финансово осъществяването на по-голям брой трансплантации в България, за да могат нещата да се концентрират като дейност тук и хората да не търсят извън страната такава помощ, обобщи специалистът. Неговата професионална равносметка сочи, че „медицинският туризъм е с много повече негативна характеристика, отколкото позитивна.“

„Здравният проблем е проблем на самия пациент. Той трябва да се грижи за здравето си, включително когато е нарушено, да предприеме стъпките, за да подобри здравето си. Това го кара животът, семейството, децата. Рискът обаче си остава сериозен, но другият вариант за тях е да останат на другото, заместващо диализно лечение, което е още по-недобра перспектива“, подчерта проф. Паскалев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от