Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърци не дават имотите си за строителство на мигрантски лагери

Лагерът "Мория" на о-в Лесбос.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Неочаквано решение на гръцкото правителство отново засили напрежението на гръцките острови. Частници не си дават терените, за да се построят върху тях мигрантски лагери. Държавата не притежава подходящи места за настаняване на чужденците.

По решение на правителството започва изграждане на затворени лагери за бежанци и мигранти, които не могат да получат бежански статут. На островите Лесбос, Самос и Хиос за изграждане на лагерите ще се отчуждават терени частна собственост за неопределено време.

Жителите на островите заявиха, че ще атакуват това решение в съда и дори заплашиха да охраняват сами частната собственост.

Областният управител на егейските острови заяви, че е „шокиран“ от това решение и очаква мащабни протести.

Въпреки всички обещания на правителството на Кириакос Мицотакис хиляди мигранти все още са на островите, напрежението между тях и местните жители расте и всеки момент е възможно да избухнат бунтове, предупреждават пред медиите хората от гръцките острови.

За настаняване на мигрантите във вътрешността на страната се използват военни поделения, но жителите около тях също протестират, защото се увеличава престъпността в тези райони.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени