Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата гласуват за любима книга за осми път

Снимка: biserche.com

Започна голямото гласуване за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” 2020. В осмото издание децата на възраст от 5 до 16 години ще избират любими художествени и нехудожествени заглавия измежду 134 заглавия.

Книгите от български автори са рекорден брой – 45 (през 2013 бяха само 5, а през 2019 - 34).

Отличието се връчва от 2013 г. и е единствената българска награда за новопубликувани детски издания, чието жури са самите малки читатели.

децата. Основна цел на инициативата е да насърчи четенето и да повиши функционалната грамотност на подрастващите, обясняват организаторите от фондация “Детски книги”.

Номинациите са разпределени в четири възрастови категории за художествените произведения “Изследователи” (8-10 г.), “Откриватели” (5-7 г.), “Мечтатели” (11-13 г.), “Майстори (14-16 г.) и една категория “Нещотърсачи” за нехудожествени книги.

Гласуването става по няколко начина и продължава до 4 април 2020 г. включително.

Победителите ще станат известни на 22 април т.г.

Вотът на най-малките, които не могат още да четат и пишат, може да бъде подаден от техните родители – обясни в ефира на Радио София Валентина Стоева - председател на фондация “Детски книги”. При гласуването може да помогне и учител или библиотекар.

Всъщност този конкурс дава шанс и на възрастните да разберат вкуса на малките читатели и да се съобразяват, когато избират следващи заглавия за децата. А и те са учат да степенуват хубавите и по-хубавите четива, да формират предпочитания.

Фондацията отчита като свой голям успех и създаването на мрежа от десетки читателски клубове към училища и библиотеки.

Чуйте подробности в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!