Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Иван Ланджев: Изкуството трябва да задава верните въпроси, не да дава отговори

Иван Ланджев
Снимка: Личен архив

Ако има някаква мечта за България, то е да се случи някаква осъзната нормалност, тъй като у нас нещата се движат между крайности. Думите са на Иван Ланджев, който е поет на месеца за февруари на Столичната библиотека. 

Винаги се люшкаме между крайности – между пълно отрицание на всичко и между някакво фалшиво себеутвърждаване и историческо мегаломанство. При нас няма нищо нормално – или възхваляваме историческото си минало до невероятни размери, или пък осъждаме настоящето си. Рядко гледаме трезво на нещата“, каза Ланджев за предаването "Сценична треска".

Той е учил философия, доктор е по руска литература, преподава творческо писане. Кандидат-майстор на спорта по шах, който не може да играе карти.

Предполага, че има рецепта за смислен живот, но не я знае. „Задавам въпроси, не търся отговори. Не мисля, че някакъв философски, метафизически рецептурник е задача на поезията или на изкуството въобще. Изкуството трябва да задава верните въпроси, не да им отговаря. Наша работа като пишещи не е да намираме верни отговори. Все едно да питаш птица защо пее – птицата не пее, защото има отговори, а защото има песен“.

Не успява да адресира „правилно реклама към самия себе си“, защото „има нещо неудобно в това“. Смята, че най-добрата реклама и антиреклама на един пишещ и на един поет би трябвало да са собствените му текстове.

Ако има нещо като рекламна стратегия – то е просто да казвам истината. Това се опитвам да правя – доколкото мога казвам истината за себе си и за това, което виждам около себе си.“

Поезията в материален аспект е неблагодарно занимание. „Ако човек е писател, той може да си изкарва хляба с романи. Аз още не се виждам като такъв, така че съм благодарен на съдбата, ако има такава, че досега се случва да работя в т.нар. креативни индустрии – като сценарист, като рекламист, включително в академичната сфера като преподавател – тоест работя с книги, с измисляне на разни неща, с въображението си. Това е творческа работа, повече или по-малко.“

За да пишеш творчески, първо трябва да се научиш да четеш творчески, вярва Иван Ланджев, според когото всичко при писането трябва да започва от четенето.

„Самото словосъчетание "творческо писане" е леко странно. Аз като малък не съм посещавал такива курсове. Никакви курсове не съм посещавал. Но приех с удоволствие да започна да водя такива курсове, тъй като ги смятам за едни приятни, полезни разговори за литература, за любимите ви образци, за любимите ви автори и техните шедьоври. Разговори между теб и други хора, които обичат същите неща.“

С какви очи гледа на света? „Има нещо песимистично в природата ми, което се опитвам да боря, тъй като песимизмът е неособено полезна мисловна настройка – тя е безопасна, пречи на човек да се изненадва, а аз бих искал да се изненадвам. Ако харесвам нещо у себе си все още – това е, че любопитството от детските години ми е останало. Това е нещото, което ме движи въобще, във всяка сфера на дейност.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020