Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блек метъл музикант призна за палежи на църкви в САЩ

Холдън Матюс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мъж на 22 г. се призна за виновен умишлен палеж на 3 афроамерикански църкви в американския щат Луизиана, предаде Би Би Си.

Холдън Матюс искал с действията си да придобие популярност като блек метъл музикант, съобщи прокуратурата.

Той е запалил 3 баптистки църкви за период от 10 дни в края на миналия март и в началото на април. Заплашен е от 10 до 70 г. затвор, а процесът срещу него е насрочен за 22 май.

Матюс, син на местен заместник-шериф, подпалил църквите „заради религиозния характер на тези сгради“, уточнява прокуратурата.

„Това недостойно поведение нарушава гражданските права на богомолците и вреди на тяхната общност“, заяви помощник прокурор Ерик Дрейбанд.

В понеделник обвиняемият се призна за виновен по четири федерални обвинения, включително три в умишлена нанасяне на щети на религиозна собственост.

Младият мъж подражавал на блек метъл фенове в Норвегия през 90-те г. на миналия век. Тогава поне 50 църкви в скандинавската страна са подпалени „в името на блек метъла“. За палежи на християнски храмове и за убийството на свой колега музикант в затвора лежи Варг Викернес от групите „Мейхем“ и „Бурзум“.

Член на блек метъл банда, Матюс вярвал, че с действията си ще повиши статута си в общността.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!