Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стагнация на британската икономика в края на 2019 година

Растежът на БВП на Великобритания обаче изпревари тези на Франция и Германия в последната година на членство в ЕС

Икономиката на Великобритания стагнира през последното тримесечие, но в рамките на 2019-а успя да изпревари по растеж Франция и Германия през последната  година на членство в Европейския съюз, показват данни на официалната статистика ONS.

Брутният вътрешен продукт на Великобритания през периода октомври - декември на 2019-а остана на нивото от третото тримесечие, когато нарасна с 0,5 на сто.

"През последното тримесечие на годината нямаше икономическа експанзия, тъй като повишенията в секторите на услугите и на строителството бяха компенсирани от поредно слабо представяне на промишленото производство, особено в автомобилната индустрия“, заяви Роб Кент-Смит от ONS.

Частното потребление, което беше основен генератор за растежа на британската икономика след референдума в подкрепа за Брекзит през 2016 година, пък нарасна през последното тримесечие с едва 0,1% след експанзия с 0,4% през периода юли - септември, отбелязвайки по този начин най-слабо представяне от последните три месеца на 2015-а година. В същото време общите бизнес инвестиции се свиха през четвъртото тримесечие с 1,0% след тяхно повишение с 0,2% през предходните три тримесечие, докато индустриалното производство се понижи с 0,8%, а промишлеността - с 1,1 на сто. Секторът на услугите нарасна със скромните 0,1%, представяйки се най-зле от второто тримесечие на 2009-а година насам, строителството се увеличи с 0,5%, докато правителствените разходи скочиха с 2,1 на сто.

На годишна база британската икономика нарасна за второ поредно тримесечие с 1,1%, което е най-слабото темпо на експанзия от средата на 2012-а година.

За цялата 2019-а година обаче БВП на Великобритания се повиши с 1,4% след растеж с 1,3% през 2018-а, като по този показател изпревари икономиките на Франция и на Германия през последната година на членство в Европейския съюз. Според данни на Евростат, през миналата година БВП на еврозоната нарасна с 1,2%, на Франция - също с 1,2%, докато германската икономика се разшири с едва 0,6 на сто.

Въпреки стагнацията на британската икономика през последното тримесечие, данните на ONS за декември показват добър растеж на БВП от 0,3% спрямо ноември, когато се сви с 0,3%. Това е знак, че икономическото представяне на Обединеното кралство започна да се подобрява след убедителната победа на премиера Борис Джонсън и на неговата Консервативна партия на извънредните избори, проведени в средата на декември, с оглед на факта, че сякаш беше премахната неизвестността около процеса на Брекзит, която несигурност тегнеше върху британския бизнес през цялата изминала година.

В рамките на декември промишленото производство нарасна с 0,3% след спад с 1,6% през ноември, индустриалното производство се повиши с 0,1% (след понижение с 1,1% месец по-рано), строителство се разшири с 0,4% (след скок с 1,9% през ноември), а секторът на услугите - с 0,3% (след като през ноември се сви с 0,4%).

Представянето на икономиката на Обединеното кралство през 2020 и през следващите няколко години обаче ще зависи до голяма степен от хода на преговорите между Лондон и Брюксел за уреждане на бъдещите икономически и търговско отношение след официалното излизане на Великобритания от ЕС в края на миналия месец.

Премиерът Борис Джонсън има за цел да осигури споразумение за свободна търговия с ЕС до 31 декември 2020 година, когато изтича този доста амбициозен срок, което сякаш повишава риска от "твърд" развод с единния блок в края на годината с оглед на изтичащите тогава все още валидни споразумение за свободна търговия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени