Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордни върхове на борсите в Европа в очакване на скорошен пик при епидемията от коронавирус

Във вторник европейски акции поскъпват към рекордни върхове, тъй като инвеститорите се надяват, че в скоро време епидемията от коронавируса ще достигне своя пик, преди да започне да отслабва.

Повод за днешния оптимизъм даде подобно изявление на висшият китайски медицински експерт Чжун Наншан, както и факта, че през последните дни намалява броя на заразените с коронавирус в рамките на 24 часа, според данни на Китайската национална комисия по здравеопазване.

Подновяването на работата на част от китайските промишления предприятия през настоящата седмица също отслабва инвеститорските притеснения относно дългосрочния негативен ефект от вирусната епидемия както върху втората по сила световна икономика, така и в глобален план.

Общият европейски фондов индекс Stoxx Europe 600 нараства във вторник с 0,75% към нови исторически връх от 428,30 пункта, докато немският индекс DAX -30 се повишава с 0,85%, отправяйки поглед към историческия връх от 22-ри януари (преди епидемията от коронавирус на набере сериозна скорост).

Френският фондов индекс CAC - 40 нараства с 0,4%, като и той се търгува не много далеч от рекордния връх, постигнат по време на търговията на 17-и януари, а британският индекс FTSE100 се повишава с 0,77%, но той все още остава далеч под неговия тазгодишен връх от средата на януари и под рекордния връх от май 2018-а година.

Добър растеж от близо 1,5% има при акциите на европейските пътнически и туристически компании, след като именно те пострадаха най-силно през последните седмици с оглед на епидемията от коронавирус.

Ръст с 12% има при акциите на TUI, тъй като английско-германският туроператор представи по-добри от очакваното финансови резултати.  В същото време поскъпват рязко и акциите на авиопревозвачите, като тези на  EasyJet нараства с близо 2,5%, а на Air France-KLM с над 4%.

Акциите на суровинно-добивните компании пък поскъпват с близо 1%, след като и те се намираха под натиск от продажби в последно време с оглед на страховете, че основният вносител на суровини в лицето на Китай ще  намали рязко своя импорт на фона на вирусната епидемия и очакваната в резултат на това сериозна икономическа слабост.

Скок с 3% има при акциите на Deutsche Telekom, след като американски съд одобри сделката за сливане на мобилните оператори Sprint и T-Mobile за 26 млрд. долара. Трябва да се има предвид, че немският операто Deutsche Telekom притежава 63% от американският T-Mobil.

Фючърсите на основните фондови индекси в САЩ също нарастват на извънборсовата търговия на Уолстрийт, след като в понеделник S&P500 и Nasdaq Composite се поздравиха с поредни рекордни върхове. Фючърсите на DJIA нараства с малко под 100 пункта (с 0,33%), на Nasdaq100 - с 0,42% и на S&P500 - с 0,3%.

Американските инвеститори са в очакване на днешните и утрешни показания на управителя на Федералния резерв Джером Пауъл пред двете камари на Конгреса на САЩ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени