Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Храненето след 18 часа е вредно за здравето

пържоли,храна
Снимка: Ани Петрова

Учени от Института Сок в Калифорния предупреждават, че храненето след 18:00 часа е вредно за здравето, защото храносмилателната ни система става по-малко активна в по-късните часове на деня, пише в."Дейли мейл", цитиран от БТА.

Хората открай време са "проектирани" да следват специфични циркадни ритми, изтъква екипът на д-р Сачин Панда. Храносмилателната ни система не прави изключение и тя е настроена най-ефективно, когато се натоварва преди 18:00 часа. Тогава е най-добро отделянето на слюнка и на стомашните сокове, чревните контракции са по-силни и сме по-чувствителни към хормона инсулин, който се справя с глюкозата от кръвообращението ни. Това наследство е кодирано в гените ни. Но след изобретяването на електрическото осветление, естествените ни циркадни ритми са претърпели значителна промяна. Хората вече рядко вечерят преди залез слънце, а нощта се удължава неимоверно. 

Късните хранения са свързани с риск за сърцето и развиването на диабет от тип 2.

Калифорнийските учени осъществили експерименти с две групи лабораторни мишки. И двете били подложени на хранителен режим, богат на захари и мазнини. Но едната група имала денонощен достъп до храната в продължение на цяла седмица, докато на другата тя се предлагала в ограничен "прозорец", съвпадащ с дневното осветление.

Мишките, които се хранели "на корем" през цялото денонощие, бързо качили лошия холестерол и развили диабет от тип 2. А ограничената във времето група останала със сравнително нормално тегло и в добро здраве. При това и двете групи консумирали еднакъв брой калории. При мишките с ограничен режим била наблюдавана и ремисия от диабет тип 2, ако те са имали симптоми за това заболяване.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от