Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли Швейцария да прекрати свободното движение на хора с ЕС

Швейцарското правителство призова днес гласоподавателите да отхвърлят референдум, поискан от дясната националистическа Народна партия, за прекратяване на споразумението с Евросъюза за свободно движение на хора, предаде Ройтерс.

Ако партията успее да спечели вота за т.нар. швейцарски Брекзит на 17 май, страната ще изгуби привилегирования си достъп до единния пазар на ЕС, който е жизненоважен за икономиката ѝ.

Освен това страната може да се окаже извън Шенген и от Дъблинското споразумение за мигрантите, предупреди днес правосъдната министърка Карин Келер-Зутер на пресконференция в Берн.

Страната не е член на ЕС и разрив в двустранните отношения би я поставил в много по-тежко положение от Великобритания, тъй като ЕС няма задължението да преговаря, допълни Келер-Зутер.

„На практика ще трябва да се молим на нашия най-голям търговски партньор“, каза още тя. ЕС внася 52% от швейцарския износ на стоки и генерира 70 на сто от вноса в страната през 2018 г.

Евроскептичната Народна партия е най-голямата в парламента и разполага с две места в кабинета. Тя отдавна се бори да поеме контрол върху имиграцията.

Проучване отпреди месец показа, че 58% от гражданите са против „швейцарски Брекзит“, а 35 на сто одобряват идеята.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!