Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нови паралелки и 8 нови професии за осмокласниците в област Велико Търново

Министърът на образованието Красимир Вълчев наблюдава производствена практика на ученици - април 2019 г.
Снимка: БГНЕС

Осем паралелки за дуално обучение и 8 нови професии за осмокласниците в област Велико Търново за новата учебна година утвърди Областният съвет за развитие. В региона има проблеми с практиката на учениците по някои от специалностите.

Децата, завършващи седми клас в област Велико Търново, се увеличават и тази година ще са 1 798. Те ще могат да избират между 77 паралелки, колкото са реално действащите и през тази учебна година, за да няма закриване на класове, коментира Розалия Личева, началник на Регионалното управление на образованието:

„Колкото повече паралелки утвърдим като държавен прием, така се разсейват желанията на децата, че се закриват повече паралелки и те не могат да се реализират“.

Учениците от Горна Оряховица, учещи за авиационни техници, няма къде да провеждат производствената си практика, показа проверка на БНР.

„Ще окажем помощ на училището“, коментира Розалия Личева и уточни:

„Тази година около 90 % от заявените паралелки са наистина с пряката подкрепа на работодатели, които гарантират, че ще приемат учениците на практика, дори и това да не е в дуална система на обучение“.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от