Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манолов: Не може да има борса за стока, произвеждана по монополен ред

Пиковете в търговията с електроенергия

Проф. Тасев: Процесите са динамични, всеки на пазара трябва да отчита това

Снимка: БГНЕС

„Когато се говореше за либерализацията на енергийния пазар, предупредихме какво ще стане. Същото ще се случва и на битовите потребители от лятото на тази година. Това ще бъде тежък и драматичен процес. Когато се говореше за тази либерализация, същите, които днес се оплакват, с фанфари говореха за пазара, за невидимата ръка. Нали искаха пазар, ето им пазар“. Това каза в предаването „Нещо повече“ Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“, по повод спора за това кой и защо прави така, че електроенергията на независимата борса в България да е по-скъпа от тази в Германия, а индустрията да плаща високата цена, която после да калкулират на потребителите.

По думите на Манолов тези системи са естествени монополисти и няма как да останат дерегулирани и да се говори само за пазар.

Работодателите са прави да се притесняват от това, което се случва, но въпросът е как изглеждат решенията. Искат оставки, но не е тяхна работа да обясняват кой какво ще управлява. Така са научени от край време“, допълни Манолов и в подкрепа на тяхната теза каза, че „тази борса не е никаква борса“:

Не може да направиш борса за стока, която се произвежда по монополен ред“.

Според Димитър Манолов „никакъв АЕЦ не може да замени оперативните ТЕЦ-ове“:

„АЕЦ не може да променя толкова бързо режима си на работа. Тези пикови потребления могат да бъдат покривани само с подобен тип мощности. Днес нищо не може да замени ТЕЦ-овете“.

Димитър Манолов

„Всеки е прав от своята гледна точка - индустрията иска евтин ток, иска стабилни доставки, иска волатилност на борсата, докато държавата е задължена да либерализира пазара на доставките и разпространението на електроенергията. До 2025 година ще имаме пълна либерализация на нашия електроенергиен пазар, включително и в битовия сектор. Ще трябва да имаме нова култура на поведение“. С такъв коментар по темата се включи и енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Той подчерта, че страната ни започва „един грандиозен преход към беземисионна енергетика“.

„За 2019 година средната цена за индустрията с включени данъци и такси, в западните борси това не се включва, е 203 евро за мегават час, средното за Европа е 152 евро, в България е 106 евро. Така че констатация, базирана на определени пикове в търговията с електроенергия, не е релевантна“, допълни проф. Тасев.

По думите му неправилно се използва понятието „борсови цени“:

„Борсата е среда, която дава възможност да се срещнат потребители и продавачи. Цената е такава, каквато се случи в момента, когато съвпадат интересите на продавачите и купувачите. Не само смяната на шефа на борсата, но и на целия екип няма да промени ситуацията. Процесите са динамични и всеки, който играе на този пазар, трябва да отчита тази специфика“.

Проф. Атанас Тасев

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!