Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагард: Паричната политика на ЕЦБ не може и не трябва да бъде единствената в подкрепа на растежа

Първо изслушване на новия шеф на ЕЦБ Кристин Лагард от ЕП
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 100 дни, след като застана начело на ЕЦБ, Кристин Лагард се изправи за пръв път пред депутатите от Европейския парламент, за да изложи визията си за управление и да представи годишния доклад за дейността на финансовата институция.

В изказването си тя коментира как политиките на централната банка да доведат освен до ниска безработица, но и до растеж на заплатите. Лагард направи оценка и на ефекта от евентуалното въвеждане на дигитална валута на ЕЦБ и говори по въпроса за борбата с климатичните промени.

Кристин Лагард заяви пред европейските депутати, че Управителният съвет на централната банка на еврозоната действа "решително" в съответствие със своя мандат и че запазва рекордно ниските отрицателни лихвени ставки.

В речта си пред ЕП г-жа Лагард също така подчерта, че "паричната политика не може и не трябва да бъде единствената", тъй като тя има както положителни, така и отрицателни ефекти. Тя добави, че с течение на времето страничните ефекти от политиката на централната банка стават все по-големи.

"Наясно сме, че ниските лихви имат влияние върху спестяванията, поемането на рискове, оценката на активите, цените на имотите. Наблюдаваме с огромно внимание, дали тези стимулиращи мерки на ЕЦБ няма да доведат до точно обратните резултати на това, което се опитваме да постигне – създаване на работни места и ръст на заплатите", подчерта Кристин Лагард.

Засягайки темата за икономическия растежа, шефът на ЕЦБ спомена, че от началото на 2018 година растежният импулс в еврозоната се е забавил поради глобалната несигурност, особено по отношение на по-слабата международна търговия. "Умереният растеж също така отслаби натиска върху цените и инфлацията остава на известно разстояние под нашата средносрочна цел", посочи г-жа Лагард.

Кристин Лагард също така отбеляза, че "стимулиращата политика на ЕЦБ подкрепи икономическия растеж, което доведе до повече работни места и по-високи заплати за гражданите от еврозоната“. Шефът на ЕЦБ отбеляза, че безработицата в еврозоната от 7,4% е на най-ниското си ниво от май 2008 година.

"Заплатите нараснаха със среден темп от 2,5% през първите три тримесечия на 2019 година, което е значително над осреднения им дългосрочен темп“, посочи Лагард, но докладчикът за ЕЦБ Костас Мавридес от групата на Социалистите и демократите в ЕП предупреди, че ниската безработицата не се е  отразила на ръста на заплатите.

По отношението на идеята за европейска дигитална валута, Кристин Лагард отбеляза, че ЕЦБ желае да прецени дали подобна цифрова валута може да служи на обществеността и да подкрепи целите на централната банка. В тази връзка тя обяви, че е създадена експертна група, която да направи оценка как би се отразило въвеждането на дигитална валута на ЕЦБ.

Шефът на централната банка постави на едно ниво както дигитализацията, така и борбата с климатичните промени и обеща да работи за подобряване на прогнозните методи на ЕЦБ във връзка с изненадите на природата.

Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис пък акцентира върху работата на ЕЦБ на фона на голямата трансформация на Европа към зелена икономика.

"В контекста на европейската зелена сделка сме съгласни със заключенията на ЕЦБ, че финансовите рискове, породени от климатичните промени имат потенциала да станат системни за еврозоната, особено ако пазарите не оценяват правилно рисковете", отбеляза еврокомисарят.

В сряда Европейският парламент ще гласува резолюция за приоритети относно ролята на ЕЦБ за икономиката на ЕС и зеления преход.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени