Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Боинг" остана без поръчки за нови пътнически самолети през януари

Компанията "Боинг" (Boeing Co.) обяви във вторник, че през януари не е получил никакви нови поръчки за пътнически самолети за пръв път от далечната 1962 година насам.

Това само може да увеличи финансовото напрежение на компанията, което се натрупва с оглед на кризата със самолетите 737 MAX, които остават принудително приземени по цял свят от миналия март след двете фатални катастрофи с този модел само в рамките на пет месеца.

С оглед на това преди време "Боинг" успя да си осигури банкови заеми от 13 млрд. долара, за да подпомогне с тези средства обезщетението на клиентите на Max 737, както и за покриване на разходите за спиране на производството на най-продавания до неотдавна модел на пътнически самолет.

През миналия месец "Боинг" само е доставил предишно поръчки за 13 самолета, включително шест от модела 787 Dreamliners, два 777 и военни версии на своите търговски самолети. Компанията все пак посочи, че никой от нейните клиенти не е отменил досегашни поръчки.

Повечето авикомпании се въздържат да поръчват 737 MAX, докато регулаторните органи на САЩ и на останалия свят не разрешат отново полетите с него.

Затова "Боинг" продължава да изостава от европейския си конкурент "Еърбъс" (Airbus) и трупа огромни месечни загуби.

"Боинг" отчете нетни загуби от 1,01 млрд. долара през последното тримесечие на 2019-а година спрямо нетни приходи за 3,4 млрд. долара точно година по-рано. Приходите му пък спаднаха с цели 37% до 17,9 млрд. долара.

През миналата седмица европейският самолетостроител пък отчете най-силният си януари по поръчки за последните най-малко 15 години. "Еърбъс" регистрира 296 брутни поръчки и 274 нетни поръчки след анулирания, припомня Ройтерс.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна