Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия потвърди два нови случая на коронавирус, общият им брой в страната достигна 16

СЗО: Новият коронавирус е "обществен враг номер едно"

Във вторник Германия потвърди за още два нови случая на коронавирус в южната федерална провинция Бавария, повишавайки общия брой на известните случаи в най-населената страна в Европа до 16.

Двата нови случая на коронавирус отново са свързани със заразени от персонала на компанията за авточасти Webasto, чиято централа е в Старнберг, западно от Мюнхен, съобщи баварското здравно министерство, цитирано от Ройтерс.

Автомобилният доставчик Webasto заяви, че през миналия месец китайски служител е бил тестван положително за коронавирус при завръщането му в Китай, след като е преди това е бил на посещение в централата край Мюнхен. Служителят явно е заразил няколко германски колеги по време на посещението си.

По-рано днес германският доставчик на авточасти Webasto пък обяви, че в сряда ще отвори отново централата си близо до Мюнхен.

СЗО: Новият коронавирус е "обществен враг номер едно"

Междувременно Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че епидемията от коронавирус представлява глобална заплаха, потенциално по-лоша от тероризма.

"Светът трябва да се събуди и да счита този вирус за обществен враг номер едно", каза шефът на СЗО д-р Тедрос Адханом Гебрейесус пред репортери, като добави, че първата ваксина вероятно ще бъде готова чак до 18 месеца.

Той допълни, че на провеждащата се в Женева среща на над 400 изследователи и учени е било взето решение новият коронавирус официално да се казва COVID-19.

"За да бъдат честен, този вирус е по-мощен в създаването на политически, социални и икономически катаклизми от всякакви терористични атаки. Това е най-лошият враг, който можете да си представите", предупреди шефът на СЗО.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!