Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за туризма

| обновено на 12.02.20 в 14:06
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие окончателно днес на второ четене промените в Закона за туризма.

Съгласно тях апартаментите за краткосрочно отдаване чрез платформи в интернет подлежат на регистрация в съответната община.

Заради решението на Европейския съд в Люксембург, което определя, че дейността на отдаване на апартаменти под наем през интернет платформи не трябва да подлежи на регистриране, законът предстои да бъде променен.

Решението на съда излезе след крайния срок за подаване на предложения между двете четения на закона. Затова предстои сформиране на работна група за прецизиране на текстовете, свързани с апартаментите за краткосрочно отдаване под наем.

Междувременно Борис Павлов от Българската стартъп асоциация заяви пред „Хоризонт“, че са внесли в Министерство на туризма свои предложения за регламентиране дейността на апартаментите за краткосрочно отдаване чрез платформи в интернет.

„Преди да има някаква дефиниция какво е то - туристически престой или краткосрочен наем, ние не можем да направим чисто законова разлика между традиционен дългосрочен наем и тези по-кратки престои. Не казвам, че това е правилно. Напротив. Трябва да има ясна дефиниция що е то туристически престой и как ние да осигурим стандарти на хората, които идват като туристи, и ограниченията за дългосрочните наеми“, каза той.

Хотелиерският бизнес у нас настоява за равни условия за бизнеса с апартаментите за краткосрочно отдаване под наем и овладяване на нелоялната конкуренция и на сивия сектор.

Междувременно отпадна предложението на ГЕРБ - отдаването под наем на стаи и апартаменти за краткосрочно ползване през различни платформи да изисква съгласието на поне половината от собствениците на имоти в сградата.

Явор Божанков от БСП упрекна вносителите:

„Защото с тези текстове се ограничава именно частната собственост. Отделна тема е, че това определено не приляга на една дясна партия, но в крайна сметка резултатът ще бъде точно този. Ще удари един сегмент, една изцяло нова и крехка ниша в туризма“.

От ГЕРБ сами оттеглиха предложението си, като Димитър Бойчев от управляващата партия обясни, че целта е била да има равнопоставеност:

„Господин Божанков, Вие явно не сте ме слушали. Аз точно това предложение направих - да отпадне съгласието на 50% при този режим на регистрацията. Според нас това ще бъде допълнителна пречка при регистрация да се иска 50 процента съгласие на живущите и затова го оттеглихме. Логиката е да бъдат всички равнопоставени и да е много олекотен режима при регистрацията“.

Наредби за националните курорти и за устройството на крайбрежието след 6 месеца

С приетите текстове на второ четене Министерският съвет следва да приеме наредбата за националните курорти шест месеца след влизането им в сила. С нея ще се уредят критериите, на които следва да отговарят курортите, за да бъдат обявени за национални, както и организацията и управлението на туристическите дейности на територията им.

„Обхваща абсолютно всичко – от инфраструктура до реклама, пред образно казано дейности, свързани с озеленяване и облагородяване, за да можем да имаме единна визия по отношение на работата в националните курорти“, обясни министърът на туризма Николина Ангелкова.

В шестмесечен срок трябва да бъде издадена и наредбата по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие за условията и реда за обособяване на места за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани. 

С приетите изменения се регламентира регистрацията на ски училищата

Със законопроекта се въвежда професията ски учител, както и регламентите за ски училищата. Регламентира се и правилната и безопасна техническа експлоатация и поддръжка на плувните басейни - самостоятелни или прилежащи към места за настаняване.

Отделна глава регламентира регистъра на туристическите забележителности, за да може те да участват в различни европейски програми и фондове за социализация и популяризиране.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна