Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бърни Сандърс води с минимална разлика на първичния вот в Ню Хемпшър

| обновено на 12.02.20 в 13:04
Бърни Сандърс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

При 87 процента преброени гласове независимият сенатор от Върмонт Бърни Сандърс води с минимална разлика в първите първични партийни избори на Демократическата партия за кандидатура за президент на САЩ в щата Ню Хемпшър. При първоначалните данни Сандърс получава 26 процента от вота. Прогнозите на анализаторите се сбъднаха и с малка разлика зад Сандърс, с 24 процента  е бившият кмет на Саут Бенд, Индиана Пийт Бутиджидж.

На трето място е сенаторът от Минесота Ейми Клобучар. В североизточния щат според предварителните резултати сенаторът от Масачузетс Елизабет Уорън и бившият вицепрезидент Джо Байдън заеха съответно четвърто и пето място без изгледи да спечелят делегат за партийния конгрес.

По-рано кандидатите обърнаха внимание и на неучастващия в бюлетината Майкъл Блумбърг, който влезе в късно надпреварата, но с мощна рекламна кампания. Ейми Клобучар и Джо Байдън коментираха, че няма как да го победят на рекламния фронт, но са убедени, че ще се справят с бившия кмет на Ню Йорк по време на дебатите.

Междувременно предварителни резултати от екзит половете, цитирани от "Вашингтон пост", показаха, че мнозинството от демократите предпочитат по-скоро кандидат, който може да победи Тръмп вместо някой, с когото те да са съгласни по вълнуващи ги теми. Подобни бяха нагласите и в Айова.

Също стана ясно, че голяма част от гласоподавателите за взели решение кой кандидат да подкрепят в последния момент - нещо, потенциално помогнало за третото място Клобучар след доброто и представяне на дебат в петък.

Първичните избори бяха рестарт за демократите след провала със забавянето на преброяването от партийните събрания в Айова, довело до излъчването на ясен победител. След хаотичния край там както Сандърс, така Бутиджидж се обявиха за победители, макар че според крайните данни изглежда Бутиджидж е спечелил по-голям брой делегати.

Гласуването в Ню Хемпшър е част от дълъг процес по избор на партийна кандидатура, който приключва през юни като официално името номинацията на демократите ще стане ясно на конгреса им през юли.

Малко след приключване на гласуването в Ню Хемпшър двама от кандидатите на демократите - предприемачът Андрю Янг и сенаторът от Колорадо Майкъл Бенет се оттеглиха от надпреварата.

Димитър Гърдев

Според международния анализатор Димитър Гърдев резултатите от проведените избори “говорят за доста сериозните проблеми в демократическата партия“:

“Това са личностни и кадрови проблеми, защото да припомним, че те започнаха кампанията като много разчитаха на Джо Байдън, който губи вече. Джо Байдън даже не дочака финалния резултат, а замина за Южна Каролина, където обяви, че там ще даде решителната битка, защото, както той самият се изрази - този, който иска да бъде кандидат на Демократическата партия, той трябва да спечели афроамериканците и латиноамериканците“, коментира Гърдев в интервю за предаването “12+3“ по програма “Хоризонт“.

Интервюто с Димитър Гърдев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна