Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Ковачева: Изпращаме доклада си за състоянието на затворите до засегнатите институции

Диана Ковачева
Снимка: Ани Петрова

Омбудсманът Диана Ковачева поиска вчера закриване на Централния софийски затвор и на затворническите общежития "Кремиковци" - София и "Керамична фабрика" - Враца заради лошите материално-битови условия в тях.

“Ние изпращаме доклада си до всички институции – министерство на правосъдието, министерство на труда и социалната политика и министерство на здравеопазването, които всъщност са засегнатите институции, за да могат да предприемат мерки“, каза пред БНР Ковачева и поясни:

“Специално по отношение на проблема със закриването на Софийския централен затвор и общежитията в "Кремиковци" и в "Керамична фабрика", трябва да бъде взето решение от Министерски съвет, което да бъде обсъдено и внесено от министерство на правосъдието“.

За казаното от правосъдния министър

“Вчера чух правосъдния министър, който коментира, че има възможности да бъдат предприети мерки, смятам, че това е положителна посока“, посочи Ковачева.

Има ли срокове

“Срокове има, за съжаление те не са били спазвани в годините. Но да, има срок, в който трябва да бъде обсъдено предложението на омбудсмана, той е едномесечен“.

Кое е най-шокиращото от проверките

“Ще започна с домовете за деменции, защото това е темата, която излезе на дневен ред в последните няколко месеца. Там определено бяхме шокирани и смятам, че един видеоклип, който излезе миналия месец за Пловдив, показа че едната страна на нещата са лошите условия, които не позволяват добра грижа. Но другата страна е свързана с необходимостта от специализирани кадри, които да бъдат обучени как да се грижат за хора с деменции. И най-накрая за това, че дори и в тези случаи е нужно човешко отношение“, каза тя и допълни:

“Онова, което нас ни шокира, беше свързано с високата смъртност в дома в Горско Косово, както се оказва има и на други места висока смъртност. И тогава въпросът е защо наистина се случва така. От една страна безспорно добрата грижа удължава живота на хората с деменции, но има и още нещо - няма достатъчно ясно разграничение за това кога едно лице трябва да бъде настанено в дом за хора с деменции, т.е. в социална услуга и кога трябва да бъде настанено в хоспис. Защото данните на служителите в тези домове и в тези социални услуги показват, че там хората се носят буквално на носилки и умират след броени часове и дни“.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени