Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След денонощия без ток и в Ловешка област

Юрист: Препоръчваме индивидуални искове срещу ЧЕЗ след проверката на КЕВР

В настоящата ситуация колективен иск няма да бъде успешен в съда

Десетки жители на селата в Ловешка област са останали няколко денонощия без ток, обмислят как да си търсят правата в съда.
Снимка: БГНЕС

Обледени проводници, паднали стълбове, силен вятър – такъв е бил пейзажът в Троян, Ловеч, Тетевен, Угърчин и околните им села през изминалите дни. Проблемите с електрозахранването са били повсеместни в цялата Ловешка област. Няколко денонощия абонати в десетки населени места са били без електрозахранване дори след повишаването на температурите и топенето на снега.

В много ловешки села дори при най-слабата буря с по-силен вятър токът спира, а хората постоянно се оплакват. Духне ли малко вятър, очакваме, че ще спре токът. Не може да се живее по тоя начин. Само ние ли – нещастните потребители на услугата на ЧЕЗ, трябва да стоим на тръни и през всички промени във времето да чакаме отново да сме на тъмно", пита Росица Христова, жител на едно от най-силно засегнатите от липсата на ток села в региона.

Реално сме имали ток почти без прекъсване от миналата седмица само вчера, разказва собственик на предприятие в троянското село Черни Осъм. Изгорели машини и производствена техника са част от щетите за бизнеса му от липсата на ток. „Мисля да представя нашия договор, който имаме с дружеството доставчик, пред нашите адвокати, и да си търсим правата по съдебен път за пропуснати ползи. Току-що токът спря. Считайте, че при всяко спиране на тока спира и водата. Просто ни връщат буквално 100 години назад.“

Три часа след възстановяване на електроподаването в последната махала, стояла на тъмно 6 дни, токът в част от общината отново е спрял, а хората са отчаяни, подчертава кметът на Троян Донка Михайлова. Тя е сезирала Надзорния съвет на ЧЕЗ, енергийния министър и КЕВР с настояване за яснота как електроразпределителното дружество ще обезпечи поддържането на мрежата. „И чакаме реакция, за да можем да защитим правата на хората“.

„Настоявам ЧЕЗ, българската държава, българските общини да обединим усилията си за една адекватна инвестиционна политика, която да предполага поддържане на мрежите“, отбеляза Михайлова. Тя очертава и друг проблем – съкращенията в структурите по места водят до това, че хората в аварийните екипи „работят до изнемога, денонощно, в минусови температури, но те няма как в такава аварийна ситуация да преодолеят сериозните пропуски в поддържането на мрежата“.

Имат ли полезен ход потребителите, останали без ток повече от 24 часа? 

„В този случай, ако се установи неизпълнение на договорно задължение от страна на електроразпределителното предприятие, което неизпълнение може би ще бъде установено от проверката на КЕВР, отделните потребители вече имат възможността да търсят правата си – било то пряко, в контакт с електроразпределителното предприятие, и вече при непостигането на споразумение – и по съдебен ред“, поясни пред „Хоризонт“ адвокат Кристиан Райчев от Сдружението за правна помощ на потребителите.

Потребителите могат да претендират за обезщетение за претърпените вреди, изтъкна юристът, според когото колективен иск в настоящата ситуация „много трудно би бил успешен в едно съдебно производство“.

С оглед на ситуацията обаче, тъй като всеки потребител е претърпял различни имуществени или неимуществени вреди, Кристиан Райчев препоръчва индивидуален иск.

„Съветът, който бихме дали ние, е да се изчака решението на КЕВР във връзка с проверката, която е започната. Регулаторът в случая трябва да установи дали има извършени нарушения, съответно неизпълнение на изисквания от страна на електроразпределителното дружество. Много трудно ще бъде на индивидуалните потребители да започнат да установяват тези неща в съдебни процеси“, коментира Райчев.

Темата слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна