Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Харизанов за проверката на приватизацията: Това не е новина

Георги Харизанов
Снимка: Ани Петрова, БНР

"Това не е новина" - така Георги Харизанов от Института за дясна политика коментира пред БНР възложената от главния прокурор Иван Гешев пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол. Той изрази съмнение, че нещо съществено ще излезе от тази проверка. 

По думите на Харизанов приватизацията е абсолютно положителен процес.

Според него възложената проверка ще срещне одобрението на много хора заради вродената ненавист към успелите и богатите хора и "добре разработената по време на прехода теза, че всички богати хора са крали от приватизацията и така са забогатели, назначени богаташи". Той коментира, че със сигурност има и такива хора, които са се възползвали от политически познанства и връзки, но това не е повод да се хвърля петно върху целия процес на приватизацията.

В предаването "12+3" анализаторът коментира и изявлението във вторник пред БНТ на Валери Симеонов, в което обвини водещия на сутрешния блок на bTV Антон Хекимян и директора на "Новини, актуални предавания и спорт" Венелин Петков, че са корумпирани и затова не са допуснали в ефир през декември сигнала на Цветомир Найденов срещу Васил Божков.

"Медиите не са пощенски кутии. Това обвинение е безкрайно некоректно. Не е редно зам.-председател на парламента така фриволно да борави с думите и да призовава прокуратурата да разследва журналисти. Това е стилът на Валери Симеонов - не може да не си дава сметка за думите", категоричен беше Харизанов и заяви, че не вижда нищо странно в отразяването на цялата сага около Васил Божков в bTV.

За машинното гласуване

"Ще падне много броят на невалидните бюлетини", коментира Георги Харизанов, но уточни, че сега зависи дали ЦИК ще успее да се справи с доставката на 15 хиляди машини и инсталиране на софтуера на тях. Той беше скептичен относно очакването, че с въвеждането на машинното гласуване ще спрат фалшификациите.

Конфликтът президент - премиер

"Не мисля, че президентът Румен Радев има стремеж да успокои този конфликт с правителството, защото, ако той омекне, в обществото ще остане впечатлението за сделка. Не очаквам позицията на президента да е по-мека, предвид наближаващите президентски избори догодина есента, въпросът е доколко това ще му донесе успех и към какъв тип успех той се стреми в политиката", коментира Харизанов.

Цялото интервю на Петър Волгин с Георги Харизанов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.    


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна