Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зубрите се завърнаха в Източните Родопи

В древността бизоните населявали тракийските земи, ала с напредването на цивилизацията и с изсичането на горите популацията им започнала да намалява. Докато един ден, в началото на миналия век, от Стария континент не си отишъл и последният представител на този животински вид.

Стадо от седем европейски бизона от няколко месеца живее на свобода в ловен парк “Студен кладенец” в Родопите. Постепенно зубрите, както още се наричат тези животни, се завръщат в дивата природа благодарение на усилията за възстановяването им в естествена среда с помощта на малкото запазени техни представители в зоопарковете. Проектът се осъществява от Rewilding Europe и Съюзът на ловците и риболовците в България.

През 2013 г. от развъдни центрове в Германия у нас пристигат първите животни. Те прекарват няколко години в оградено простанство, докато се адаптират към новата среда. Междувременно се ражда и първото зубърче. Днес оградите са свалени и бизоните се радват на волния си живот.

“Зубрите вече се адаптират, но за да кажем, че напълно са се приспособили към природата, трябва да мине поне една календарна година и животните да изпитат затрудненията на всеки сезон – казва Христо Христов, представител за България на паневропейската инициатива за възстановяване на дивата природа Rewilding Europe. – По принцип, за да имаме възстановяване на някой изчезнал вид, е необходимо да са налице родени в природата животни и те, на свой ред, да създадат поколение. По отношение на европейските бизони обаче този процес ще бъде дълъг, защото те достигат полова зрялост чак на четвъртата година и раждат минимум на петгодишна възраст.”

В момента в оградено пространство живеят още зубри, които рано или късно също ще излязат на свобода. Най-напред в природата ще бъдат освободени няколко женски животни, за да се увеличава популацията им.

“Засега ние не оставяме зубрите, които са на свобода, да се справят сами и им помагаме – казва още природозащитникът. – Целта ни е те да стоят в еленовото стопанство, за да можем да наблюдаваме състоянието и поведението им. И винаги им даваме по нещо малко като храна, въпреки че те успяват да се прехранват и сами. Европейските бизони пасат трева, ядат клони на храсти и на дървета, обират мъхове от камъните.”

Връщането на европейските бизони е съществена част от възстановяването на дивата природа в Родопите. Според Христо Христов в източната част на планината вече са възстановени почти всички видове изчезнали животни – сред тях са дивите коне, благородните елени и лешоядите.

“Очакваме завръщането на зубрите да окаже положително въздействие, тъй като попълват картината от едрите тревопасни, а всяко от тези животни има своя екологична ниша – добавя той. – Но в тази картина има място също и за царските орли, и за каменарчетата, и за сините гарги, и за лалугерите, и за много повече видове пеперуди и гущери. Така че се надяваме с общата помощ на едрите тревопасни - зубрите, благородните елени, лопатарите, да имаме доста по-богато биоразнообразие.”

Снимки: StaffanWidstrand / Rewinding Europe и "фондация "По-диви Родопи".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!