Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Попов: Изборът в Тюрингия беше инфаркт в сърцето на Европа

Мирослав Попов
Снимка: Ани Петрова

"Избирането на либерал с гласовете на "Алтернатива за Германия" има стойността на инфаркт в сърцето на Европа". Това каза пред БНР анализаторът Мирослав Попов във връзка с избора на министър-председател в източногерманската провинция Тюрингия с гласовете на крайнодясната "Алтернатива за Германия" (АзГ). По думите му Тюрингия не е толкова дясна, за да се управлява по този начин.

Той припомни: "Тюрингия беше управлявана от коалиция червено-червено-зелено, която осигури доста успешно 5-годишно управление. Това са левицата, социалдемократите и зелените". 

Според Попов не е имало проблем за Християндемократическата партия да се възпроизведе коалицията червено-червено-зелено, но да се опират на "Алтернатива за Германия" без обществена и вътрешнопартийна дискусия е неприемливо. 

На следващия ден след избирането му, премиерът на германската провинция Тюрингия - либералът Томас Кемерих, обяви, че подава оставка и призова за свикване на нови избори, след бурния национален отзвук на изборния резултат. След вълната от критики той нарече решението си "неизбежно".

В предаването "12+3" анализаторът обясни, че "Алтернатива за Германия" се е изградила около професори по икономика през 2013-а година и се е очаквало да е коректна и рационална партийна структура, но в нея са взели връх други хора, различни от учредителите, които са тласнали много крайно в дясно. Според него големият въпрос в Германия е защо АзГ върви нагоре и уточни, че за него тази партия е полуфашистка:

"Изглежда все повече германци очакват в един момент АзГ да влезе във властта", каза той и допусна това да стане до десетина години.

След оставката на Анегрет Крамп-Каренбауер 

Християндемократите на Ангела Меркел (ХДС) ще изберат идните месеци кой да поведе партията и да се кандидатира за канцлер на следващите редовни федерални избори през октомври 2021-ва г. Това става, след като Анегрет Крамп-Каренбауер (наричана накратко АКК) се оттегли от ръководния пост в партията. Тя обясни оставката си с неодобряваната от нея колаборация на християндемократите с крайната десница в Тюрингия. 

"АКК и Меркел са изправени пред ситуацията, че е нужен нов лидер. С промяната в Християндемократическата партия, а от там е много възможно да има промяна и в рамките на управляващата коалиция", коментира анализаторът.

Цялото интервю на Петър Волгин с Мирослав Попов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.   

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна