Eмисия новини
от 06.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Връчват годишните награди на хотелиерите и ресторантьорите

За 24-ти път Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) връчва годишните си награди на най-добрите в бранша за изтеклата година.

Критериите, по които ще бъдат отличени близо 40 фирми и мениджъри, са свързани с направените инвестиции, с иновативни модели за успешно предприемачество.

При отличаване на общините се отбелязва колко добра бизнес среда създават местните власти, колко добре рекламират туристическия продукт и резултатът от това - по-голям брой доволни туристи и повече платени данъци.

От тази година БХРА е официален член на ХОТРЕК - най-голямата европейска асоциация на хотели, ресторанти, барове и кафенета, обединяваща 45 национални асоциации в 31 държави и 2 милиона предприятия.

Хотелиерите очакват трудна година, защото проблемите са много, а в туризма трудно се правят иновации, казва Вени Петрова, председател на БХРА. Сред проблемите тя открои работната ръка и професионалното образование, както и категоризацията на обектите. 

„Ние искаме да имаме единна категоризация на обектите, да отпадне прекатегоризацията на местата за настаняване и хранене през определен период от време. И големият въпрос е въвеждането на единна ставка на ДДС за нощувки и изхранване, тъй като ние в бранша не правим разлика между настаняването и изхранването и забавленията. Става въпрос за един краен туристически продукт. Такъв един акт ще създаде доста по-благоприятна икономическа среда, ще остави и доста пари в хората, които потребяват този продукт, съответно те могат обратно да ги върнат в култура, здравеопазване, наука“, коментира Вени Петрова.

Още акценти по темата - в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от