Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корейски лекар: Анти-ХИВ лекарство е ефективно при лекуване на коронавируса

Снимка: БТА

Председателят на Съвета на директорите на южнокорейската болница в Мйонджи (Myongji) Ли Ван-Цзюн заяви в сряда, че лекарствата против СПИН могат да бъдат ефективни при лечението на коронавируса. Според южнокорейския доктор, един пациент успешно се е възстановил от инфекцията след лечение с лекарството Kaletra, което е широко използвано за лечение и профилактика на ХИВ.

"Изглежда, че антиретровирусният медикамент Kaletra, който се използва за лечение на СПИН, има известен позитивен ефект върху новия коронавирус. Нивото на вируса драстично намаля при нашия пациент в деня след прилагането на Kaletra и симптомите на неговата пневмония се подобряват", заяви Ли Ван-Цзюн.

По-рано в сряда Китайската национална здравна комисия (NHC) пък обяви, че степента на възстановяване на пациентите с коронавирус продължава да се покачва, достигайки във вторник 10,6%. Ден по-рано NHC отчете, че коефициентът на възстановяване от COVID-19 (официалното име на новия коронавирус) в Китай е достигнал 8,2%, като данните за тази седмица отбелязват силно подобрение спрямо края на януари, когато процентът на възстановяване беше едва 1,3 на сто.

Брой на новите заразени с коронавирус

NHC отбеляза, че все повече хора са изписани от болниците след възстановяване от болестта и че броят на новопотвърдените пациенти е спаднал с 48,2% до 2105 броя в сравнение с 4-ти февруари, когато беше достигнат дневен пик от 3877 заразени с коронавирус.

Междувременно Шанхайската здравна комисия заяви, че още четирима души в града са се възстановили от вирусната зараза, което е довело до покачване на общия брой на излекувани пациенти в Шанхай до 57 от 306 засегнати от COVID-19.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна