Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Павлов: Необходима е ясна дефиниция на туристически престой и краткосрочен наем

Над 2 хиляди са обявите за краткосрочно отдаване на имоти в Airbnb в София.
Снимка: БГНЕС

Хората, отдаващи апартаменти под наем през онлайн платформи няма да искат разрешение за това от етажната собственост – това предложение на ГЕРБ бе оттеглено при второто четене на Закона за туризма.

Борим се за цялостен регламент, който да не забранява тази дейност по никакъв начин и да се намери златната формула, посочи за „Хоризонт“ Борис Павлов от Българската стартъп асоциация. „Преди да има дефиниция какво е то туристически престой и краткосрочен наем, ние не можем да направим чисто законово разлика между традиционен дългосрочен наем и тези по-кратки престои“, подчерта той.

Услугата се ползва от разнородни потребители. Хотелиерите настояват за равни условия за бизнес с апартаментите за краткосрочно отдаване под наем и за овладяване на нелоялната конкуренция и сивия сектор. Разминават се и информациите за броя апартаменти, отдавани краткосрочно под наем в интернет.

2700 са листингите, обявите в Airbnb в София. От тези обяви обаче около 2200-2300 са индивидуалните апартаменти, които се отдават по този начин през платформата на Airbnb. Също така това са тези, които имат реклами. Това не означава, че се отдават постоянно – просто хора, докато пътуват някъде в чужбина, си отдават апартамента по този начин. Нашите данни са от компания, която се занимава точно с това – проучване на пазарите на Airbnb в много градове по света“, изтъкна Павлов. Броят на обявите варира и се мени всеки ден, тъй като платформата дава лесна възможност за публикуване и сваляне на обява, допълни той.

Според новоприети законови текстове, този вид обекти подлежат на регистрация в съответната община. Заради решението на Европейския съд в Люксембург, според което отдаването на апартаменти под наем през интернет платформи не подлежи на регистриране, законът предстои да бъде променен. Решението на съда излезе след крайния срок за подаване на предложения между двете четения на Закона за туризма, затова работна група ще прецизира текстовете.

Къде остават следи от дадено посещение в краткосрочно отдаван под наем имот?

Трябва да има техническа възможност тези имоти да присъстват в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), подчерта Борис Павлов. „От друга страна Airbnb разполага с данните за такива гости и ако някой е престъпник или нещо се случи, винаги може да се намери. Допълнително много домакини събират данните на гостите и подписват договори за наем. Разбира се, ще е много по-лесно да е в ЕСТИ и да е напълно изрядно всичко“, коментира той.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени