Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Метроном“ избра записи от фестивала „Зимни музикални вечери „Проф. Иван Спасов“

Иван СпасовФестивалът в Пазарджик се провежда за 45-и път. И тази година той се превърна във важно музикално събитие в града. Четиридневният форум предложи срещи с елитни изпълнители и състави, като тази година фокусът на фестивалните концерти бе 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетовен.

В първата концертна вечер, под палката на Григор Паликаров, Пазарджишките симфоници, Смесеният хор на БНР с диригент Любомира Александрова, солистите Габриела Георгиева, Гергана Русекова, Михаил Михайлов и Ивайло Джуров изпълниха Девета симфония на Бетовен. 

На следващия ден младият талант Емануил Иванов – победител в последното издание на престижния международен конкурс за пианисти в Болцано – „Феручо Бузони“, включи в рецитала си „Шест Вариации за пиано, опус 34“ от немския гений. Освен това той изпълни „Отражения“ на Равел, „Картини от една изложба“ на Мусоргски и Малка пиеса във фолклорен стил от Иван Спасов. В последната вечер, изнесена отново от Симфоничния оркестър на Пазарджик, под диригентството на госта от Русия Юрий Медяник, прозвуча Симфония №4, както и клавирният концерт на Чайковски със солист Ян Фанг.

Интересен акцент от програмата беше и отбелязването на 85-годишнината на големия български композитор Васил Казанджиев. Неговият Седми струнен квартет присъстваше в квартетната вечер, изнесена от струнен квартет „Фрош“ в състав: Негина Стоянова (цигулка), Петя Димитрова (цигулка), Мария Вълчанова (виола), Теодора Атанасова (виолончело). Освен това те представиха струнен квартет №7 на Шостакович и струнен квартет №2 на Шимановски.

Лилия Николова предлага избрани моменти от тези концерти в предаването „Метроном“ на 13 февруари от 19.30 часа.