Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват целия приватизационен процес

Красен Станчев: Най-вероятно ще има очерняне на политически предшественици

Отново Иван Костов и неговото правителство ще бъдат изкарани за виновни, смята той

Красен Станчев
Снимка: БГНЕС

"Най-вероятно ще има очерняне на политически предшественици, с оглед на предстоящите избори". Това каза пред БНР доц. Красен Станчев от Института за пазарна икономика във връзка с възложената от главния прокурор Иван Гешев пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол. Той припомни, че е доста старо твърдението, че приватизацията е лош феномен и цитира изказване на бившия главен прокурор Никола Филчев, който твърди, че около 30 млрд. са изчезнали от приватизацията. "Това не е вярно", категоричен беше икономистът.

По думите на Станчев приватизацията в България е доста прозрачна, но проблемът е, че е доста сложна. 

"Това, което виждаме като реакции от политическите сили, е, че всички се надяват, че правителството, което направи най-силна приватизация, то ще бъде ударено от главния прокурор. Идеята им е да се защитят от извънпарламентарната опозиция", каза той и добави, че отново Иван Костов и неговото правителство ще бъдат изкарани за виновни

Сделките са по закон, колкото и да изглеждат морално осъдими в очите на главния прокурор Иван Гешев, посочи доц. Станчев и уточни:

"През 1996-а година около 7-8 хиляди държавни предприятия са във фалит. Световната банка и Международният валутен фонд, който тогава покрива дупките в платежния баланс, тъй като България е отново пред фалит, настоява за затваряне на тези предприятия, което означава безработица от около 500 хил. души, минимум".

Според него онова, което е можело да направи тогава правителството, е било да обяви тези предприятия за продажба по най-бързия възможен начин. Той коментира, че в повечето случаи, освен в 5-6, се е оказала успешна тази приватизация.

"Кремиковци" фалира не заради лоша приватизация, а защото един заем от 2003-а година не беше пуснат в действие за преструктуриране на предприятието и за неговото изчистване - да работи онова, което е чисто и може да се продава., обясни икономистът в предаването "Нещо повече".

"Има много форми на раздържавяване - едното е кражба, което е много характерно за 80-те и началото на 90-те години. Втората форма е реституция, а третата - приватизация", посочи доц. Станчев и уточни, че няма нито една от приватизационните сделки, която да не е законово изглеждаща: 

"Законът за приватизацията е променян 29 пъти, защото някои неща, които са имали политически предвид да се случат като форма, те са гледали да ги прокарат в закона".

По думите му вместо ликвидация на предприятия, е продължил животът им и се е запазила работата на хората и техните доходи.

Цялото интервю на Людмила Железова с Красен Станчев и репортаж на Виолета Ашикова в "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна