Eмисия новини
от 23.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Комисията по култура и медии обсъжда промени в Закона за радиото и телевизията

Снимка: Добромир Видев

Парламентарната комисия по културата и медиите ще обсъжда на заседание днес проект за промени в Закона за радиото и телевизията, свързани с финансирането на обществените медии.

Проектът е внесен от Антон Кутев и група народни представители от БСП. Той предвижда финансирането на Българското национално радио и Българската национална телевизия да става чрез субсидия в размер на 1,5 промила от брутния вътрешен продукт.

В мотивите на законопроекта вносителите са записали, че вече повече от 20 години обществените радио и телевизия не разполагат с ясен модел на финансиране и страдат от хроничен недостиг на средства.

Сметките сочат, че обвързването на субсидията за обществените медии с брутния вътрешен продукт като дял от 1,5 промила от него ще осигури около 200 млн. в следващите няколко години.

Предвижда се публичните средства да се превеждат във фонд "Радио и телевизия" и се задължава СЕМ до 31 декември 2020 година да определи състава на фонда. Установява се механизъм за подпомагане на доставчиците на радио услуги, както обществените, така и търговските чрез използване на средствата, събирани във фонда.

В законопроекта се предлага фондът да заделя годишно 5% от общите си постъпления, с които да финансира онези доставчици на радио услуги, които отговарят на определени условия като например най малко 30% от месечното програмно време да е посветено на българска музика.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от