Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравко Дерелиев: Банките пестят от сигурност

Експертът коментира какви са причините за пробива в охраната на банките

„В последните години сме свидетели на това, че се пести от всичко и едно от нещата, от които се пести, е добрата охрана, добрата сигурност, а банките не правят изключение. Бюджетите им в тази посока са занижени. Свидетели сме и друго нещо, което е тенденция в банките - вече обслужването на по-малки суми, внасяне и теглене, се извършва и от изнесени служители, които не са зад касови гишета. Според мен тези два фактора са може би причина за това, което виждаме“, коментира пред БНР експертът по сигурност и охрана Здравко Дерелиев по повод обирите на банкови клонове през последните дни.

Експертът не смята, че охранителите, наемани от банките, са недобре обучени, но проблемите идват от там, че охраната се редуцира. „И физическата охрана, и въобще мерките за сигурност не са това, което бяха преди години“, отбеляза Дерелиев и посочи и други фактори, които влияят отрицателно:

„Като цяло има липса на човешки ресурс, включително и в охранителната дейност - когато плащаме по-малко за сигурност, когато плащаме по-малко за охрана, хората, които биха се наели да извършват такава работа, намаляват“.

Понякога излиза по-евтино да застраховаш, отколкото да охраняваш. Може би и това и това е фактор, който влияе“.

Здравко Дерелиев отбеляза и важността на бързата и качествена работа на правоохранителните органи и съдебната система:

„Когато имаме по-бърза разкриваемост, когато имаме по-бързо действаща съдебна система и когато имаме реално налагане на наказания, това в дългосрочен план ще доведе до редуциране на тези случаи“.

Той посъветва банките да използват услугите на експерти, които да правят одити: „Да правят периодично оценка, да се наемат, за да извършват одити. Защото всяка банка има т. нар. отдели  „Вътрешна сигурност“, но понякога не е лошо да се ревизира работата и на тези отдели“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна