Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Астрофотографията разкрива един красив, далечен свят

Снимка: Ганчо Ганчев

В последните две десетилетия се разви област, която преди беше достъпна само за професионалните астрономи или добре подготвените технически фотографи - астрофотографията. Тя комбинира използване на различни програми за заснемане, анализ и обработка, разработени специално за асторномически наблюдения, и превръща тези изображения в изкуство. Това ни позволява да надникнем отвъд булото на земната атмосфера и да видим картини, които собствените ни очи никога не биха ни позволили - великолепни пейзажи от цветни звезди и дори други галактики.

Този раздел на модерната фотография не може да се усвои лесно, евтино и бързо. Зад една красива астрофотография стоят часове, ако не и дни усилия, подготовки, планиране и обработка. И въпреки това, десетки хиляди хора по света практикуват този тип фотография и все повече от тях започват да използват уменията си като помагат на професионалните астрономи с наблюденията и данните, които извличат от тях.

Повече за тази по-малко позната област можете да чуете в интервюто на Александра Илиева с един от организаторите на поредицата от научнопопулярни събития "Рацио" Никола Кереков и с професионалния астроном и фотограф Ганчо Ганчев.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!