Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нейков: Да се обяснява, за да не се насъскват хората за разликите в пенсиите от първия и втория стълб

Социалното министерство излезе с предложения как да се редуцират големите различия между осигуряваните и да не се ощетяват българите, които догодина за първи път ще получат и втора пенсия.

Социалният министър Деница Сачева предлага със законови промени пенсиите, които ще се получават от НОИ, да се редуцират по-малко от заложените сега 20%, а бизнесът вече предложи коефициентът на редукция да бъде със 7%.

Бившият социален министър, сега директор на Балканския институт по труда и социалната политика, Иван Нейков коментира пред БНР, че 20 на сто редукция е нереалистична. Той смята, че за такава редукция подходът трябва да бъде индивидуален и да се отчете приносът на всеки осигурен.

„Парите във втори и трети стълб са лични пари на хората. Ако ги нямаше вторият и третият стълб, сега хората нямаше да имат тези 14 милиарда лева, които са лични пари на осигурените лица“, припомни Нейков и обясни:

„Аз мисля, че всъщност корекцията трябва да бъде за всеки човек конкретно, в зависимост от годините, в които се е осигурявал, от размера на осигуровките, които са правени в първия и втория стълб. /.../ Коректният подход е конкретно за всяко отделно осигурено лице да бъдат изчислявани параметрите на тази корекция на пенсията от първия стълб - тогава хората няма да се чувстват ощетени, тоест няма всички да минем под един знаменател или "на калпак" да ни намаляват пенсиите“.

Много пъти, когато се обсъжда въпросът за първа и втора пенсия, се прави сравнение между пенсията от НОИ - солидарният стълб, и пенсията от втория стълб. Вижте ги колко са малки пенсиите от втория стълб, а колко по-добре са пенсиите от първия“, коментира още експертът, като подчерта, че двата стълба не са алтернативни:

Те не са „или-или“, те не са противопоставени един на друг, а са направени така, че хората да получават и двете. Разбира се, когато сравняваш пенсия от първия стълб, за която си правил вноски 40 години (имаше периоди, в които правихме по 35% вноски) и пенсията от втория стълб, когато си се осигурявал от 20 години и вноската е била 3 или 5% от заплатата, естествено е да има разлика“.

„Това е нещото, което трябва да обясняваме повече на хората, защото иначе много е лесно да бъдат насъскани, да кажат: Ето, вижте  - вторият стълб е лош, а първият стълб колко е добър“. 

Цялото интервю на Диана Дончева с Иван Нейков в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна