Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скок на средната работна заплата в края на 2019 при слабо намаляване на заетостта

Снимка: БГНЕС

Според предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в България намаляват в края на декември 2019-а година с 23,7 хиляди, или с 1,0% спрямо третото тримесечие, като достигат 2,29 милиона. В същото време средната месечна работна заплата в страната нараства с 5,1% до 1313 лева.

Спрямо края на третото тримесечие най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности "Хотелиерство и ресторантьорство" - спад с 11,1%, в "Селско, горско и рибно стопанство" - със 7,4% и в "Административни и спомагателни дейности" - с 2,2 на сто. Най-голямо увеличение на наетите по трудово и служебно правоотношение пък е регистрирано в дейността "Хуманно здравеопазване и социална работа" - с 1,6 на сто.

Най-голям относителен дял на наетите по трудово и служебно правоотношение продължава да има в дейностите "Преработваща промишленост" (21,5%) и "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" (17,3%), показват експресните данни на НСИ.

Спрямо края на декември 2018-а година наетите лица по трудово и служебно правоотношение през четвъртото тримесечие на изминалата година намаляват скромно с 2,6 хиляди, или с 0,1 на сто. Най-голямо намаление на наетите на годишна база се наблюдава в икономическите дейности "Преработваща промишленост"  (понижение с 12,9 хиляди), "Хотелиерство и ресторантьорство" (с 3,3 хил.) и "Транспорт, складиране и пощи"  (с 1,3 хил.), докато най-голямо увеличение има в "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" (повишение съ 7,0 хиляди).

Средната брутна месечна работна заплата през последното тримесечие на 2019 година е в размер на 1313 лева, като нараства спрямо третото тримесечие с 5,1 на сто.

Графика на средната брутна работна заплата по месеци

През октомври 2019-а година средната брутна месечна работна заплата беше в размер на 1296 лева, през ноември се понижи слабо до 1294 лева, преди обаче да нарасне през декември до 1349 лева, показват предварителни данни на НСИ.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата през последното тримесечие на 2019-а година спрямо предходното тримесечие, са: "Образование" (повишение с 14,8%), "Финансови и застрахователни дейности" (с 9,2%) и "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" (с 9,1%).

На годишна база средната месечна работна заплата през периода октомври - декември 2019-а година нараства с цели 12,1% спрямо последното тримесечие на 2018 година, като най-голямо e увеличението в икономическите дейности "Операции с недвижими имоти"  (скок с 19,8%), "Образование" (с 16,9%) и "Други дейности" (с 15,7%).

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през последното тримесечие на 2019-а година нараства с 12,2% в обществения сектор, а в частния сектор – с 12,1%.

Икономическите дейности с най-високо средно месечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през последното тримесечие на миналата година са "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" (със средна заплата от 3090 лева), "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" (средна заплата от 2161 лева) и "Финансови и застрахователни дейности" (заплата от 2155 лева).

В същото време най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности "Хотелиерство и ресторантьорство" (със средна заплата от 766 лева), "Други дейности" (964 лева) и "Селско, горско и рибно стопанство" (1009 лева).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!