Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Василев: Имаше много грешки в приватизацията

Валентин Василев
Снимка: БГНЕС

Приватизацията в България беше неизбежна. През 1989 година заварихме рухнала икономика с 10 млрд. долара външен дълг и много вътрешни дългове на предприятия. Икономиката беше в колапс… В тази приватизация имаше много грешки. Тя се проточи изключително много. През това време неприватизираните предприятия бяха с много лоши резултати. През годините различни правителства сменяха законите и правилата на приватизация“. Това каза пред БНР Валентин Василев, бивш министър в две правителства (в периода 1991 - 1992 година е министър на околната среда в правителството на Филип Димитров, а в периода 1997 – 1999 година е министър на търговията и туризма в кабинета на Иван Костов).

В предаването „12+3“ Василев допълни, че „не е лошо да се проверят как се изпълняват приватизационните договори“:

„В тези договори има строги клаузи – колко инвестиции трябва да бъдат направени, колко пари да бъдат вложени, колко работни места, за колко години. Никой не е подписвал договор да се продаде едно предприятие и след това да се унищожи. Има много грешки през този период. Не знам как ще се проверят десетки хиляди договори“.

Според Валентин Василев приватизацията не бива да се тълкува като мръсен процес:

„Това беше необходим процес. Ако някой е използвал това за лично облагодетелстване, за корупция, това е въпрос на прокуратурата. Не може да се обобщава така за цялата приватизация“.

Интервюто с Валентин Василев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна