Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Греъм Диксън:

Общественото радио е ненатрапчивата медия в ежедневието ни

Греъм Диксън
Снимка: www.ebu.ch

В Световния ден на радиото всяка година се вглеждаме задълбочено в нещо, с което сме свикнали и което значителна част от населението на света използва, т.е. слуша всеки ден. За тези хора радиото е начин хората да се чувстват свързани с местната общност, да са информирани какво се случва - не само там, където живеят, но и в региона, в цялата страна и по света. За нас винаги радиото е имало функцията да информира, да образова, да забавлява. Но днес радиото има и друга изключително важна роля - да свързва хората. И днес, в Световния ден на радиото, ние отбелязваме именно тази социална роля на радиото, как то събира своите слушатели и променя живота им, казва Греъм Диксън, който отговаря за радиото в Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). В EBU Греъм Диксън идва от Би Би Си, където е ръководил културния канал на радиото (BBC Radio 3). 

Една от важните характеристики на тази медия е многообразието и именно това е водещата тема за тазгодишното издание на Световния ден на радиото. От друга страна многообразието прави споделянето на материали по-трудно, защото всяка станция, всяка програма си има специфика.

“Ето, вие ще дублирате моето интервю на български, така че езикът е друг елемент, който прави споделянето на едни и същи материали трудно. Това, което направихме тази година от страна на Европейския съюз за радио и телевизия, освен обмена на малко музика, е да насочим вниманието на радиостанциите-членки към темата за многообразието, с която повечето от тях така и така са свързани постоянно и да им предложим пътища, по които да я разгледат и включат в своите програми. Иначе музикалният ни проект е доста интересен, защото поискахме от радиата в EBU да споделят песни или пиеси, изпълнени от представители на малцинствата в тяхната страна. И тук е другата важна роля на радиото - да ни помага да разбираме по-добре тези, с които си съжителстваме, както и тяхната култура”, казва Греъм Диксън.

По думите му едно от основните предимства на радиото е нещо, което преди 20 години се е считало за недостатък - фактът, че радиото е ненатрапчива медия, която не ангажира изцяло вниманието. Повечето хора все още слушат радиото предимно и най-вече на живо (около 90% се слуша така), но радиото “on demand”, различните подкасти доказват, че аудиото винаги ще присъства в обществения живот.

Диксън разказа, че колегите му от телевизията често са подчертавали, че телевизионният формат изисква да се концентрираш изцяло върху него, докато радиото си е просто там, като атмосфера. Това, според него не е недостатък, а предимство. “Можеш да не прекъсваш ритъма на това, което изпълва ежедневието ти и същевременно да се обогатяваш, слушайки радио. Всичко това го прави изключително силно именно като съпътстваща живота ни медия”.

В детството за Греъм Диксън радиото е откривателско пътешествие. Той става част от Би Би Си като продуцент на предавания за класическа музика, въпреки че родителите му не познават и не разбират класическата музика, за него радиото се превръща в отворен прозорец към един по-голям свят отвъд границите на мястото, където живее. Затова е убеден, че специално общественото радио предлага достъп на абсолютно всеки до висококачествени програми с различните гледни точки, добре продуцирани, с високи критерии за професионализъм. Програми, които разширяват хоризонтите далеч отвъд нашия живот и местообитания и това е от изключителна важност.

“Има стотици причини да се слуша повече радио, но мисля да се върна към ранните години на първите обществени радиостанции и тяхната мисия  - слушайте, за да сте по-добре информирани, за да се образовате, за да се забавлявате и за да се почувствате част от общността на вашето село или вашия град, за да сте свързани със света, в който живеем”, казва той и допълва, че слушайки програмите с високи критерии при подбор на теми и реализация, хората ще бъдат предизвикани и ще се развиват. “Слушайки радио, ще опознаете многообразни идеи, с които иначе може би не бихте се срещнали във вашето ежедневие, а това обогатява всеки от нас”.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени