Eмисия новини
от 22.00 часа

Валери Симеонов оттегли предложението си ВЕЦ-ове в защитени територии да продължат да работят

Валери Симеонов
Снимка: БГНЕС

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов оттегли предложението си за промяна в закона, с което се планираше малките водноелектрически централи в защитени територии, да подновят правото за водоползване от реките.

Допреди месеци 43 малки ВЕЦ-ове, които са отговаряли на всички изисквания на евродиректива и на българското законодателство, са работили. 10-годишният им срок за работа обаче е изтекъл, с това разрешителното им е прекратено и не е възстановено. Това обясни като мотив за внесената поправка в закона за безопасно използване на ядрената енергия лидерът на НФСБ Валери Симеонов:

„Вярно. Те са в защитени зони, но те са изпълнили всички изисквания, които са били заложени по съответните закони. Така, не ми харесва, ние да извършим една екзекуция“.

Т. нар. екзекуция засяга, по думите на Симеонов, вложени инвестиции, човешки съдби. С оттеглянето на предложението си Валери Симеонов обясни с появилото се обществено недоволство и оттегляне на подкрепа, която първоначално е била от всички парламентарни групи.

„Силно изопачават истината по този въпрос“, посочи той.

От БСП изразиха съгласие с оттеглянето на предложението, макар да признаха, че в така създалата се ситуация решението на Симеонов е правилно.

Депутатът Атанас Костадинов призова за бъдещи дискусии по въпроса с малките ВЕЦ-ове:

„Единственото място за съжаление в Европа се противопоставят екологията на развитието е България все още“.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от