Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакват кандидати за замяна на печките с друго отопление от 4 села в „Нови Искър“

| обновено на 13.02.20 в 14:40
Кметът на район „Нови Искър“ Даниела Райчева
Снимка: Личен архив

Район „Нови Искър“ ще популяризира чрез информационна кампания проекта за безплатна подмяна на стари отоплителни уреди на дърва и въглища с нови на газ и пелети. Макар жителите вече да са запознати с него, от районната администрация смятат, че е нужно да се предоставят още разяснения. В момента тече етапът, през който кандидатите трябва да са готови с необходимата документация, за да се пристъпи към замяна на старите печки.

Четири населени места от „Нови Искър“ (от 12) са включени в първата фаза на проекта, в която трябва да бъдат подменени отоплителните уреди на 140 домакинства на територията на Столичната община.

Приоритетно се приемат и ще се одобряват кандидати от селата Негован, Чепинци, Световрачане и Кубратово – обясни пред Радио София кметът на район „Нови Искър“ Даниела Райчева. Документите трябва прецизно да се попълнят, затова още се очаква подаването им от желаещите.

След това процедурата предвижда оценка и оглед на място.

Анализът на подадените заявления през изминалата година, които бяха 5875, показа, че повече от половината заявили желание за смяна на стария си начин на отопление, са поискали да преминат на пелети, ¼ са предпочели електричество (или използването на климатик), около 500 домакинства са се спрели на отопление с газ, а най-малко са  пожелали да се обвържат със столичната Топлофикация, дори в районите, в които има изградена мрежа. Естествено, най-голям интерес има от тези райони, които се намират в периферията на Столичната община и които от години се отопляват на печки с твърдо гориво.

Проектът за подмяната на уредите е финансиран по програмата LIFE на Европейския съюз.

Чуйте още по темата в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени