Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Минков: БНР е крепостта на свободата на словото

Мартин Минков получи голямата награда на БНР „Сирак Скитник“ за 2019 г.
Снимка: Ани Петрова

„Всеки се радва на едно признание. Приемам с голяма благодарност тази най-престижна награда за нас „Сирак Скитник“. Колкото и дълъг да беше, моят професионален път приключва, това са почти 40 години“. Това сподели в предаването „12+3“ програмният директор на БНР Мартин Минков, който получи Голямата награда на БНР „Сирак Скитник“ за 2019 г. за значим принос в развитието на Българското национално радио.

Минков сподели, че с най-голям интерес и с изключително удоволствие идвал на работа като млад журналист:

„След това в резултат на вътрешен конкурс и едногодишно стажантско присъствие преминах на работа в „Хоризонт“. Първите години те школуват. Журналистиката е школовка в практиката. Изграждаш се като професионалист в практиката, в екипа… С интересите си започнах да се специализирам в сферата на международната информация. Много по-късно израснах в системата до пост зам.-генерален и и.д. генерален директор. Последваха тези 10 години на кореспондентската ми работа в Скопие“.

По думите на Мартин Минков журналистика се прави в сериозните медии: 

„Те са тези, които се стремят към максимална обективност, които не подават едностранчиви пропагандни внушения. Лъжливите новини са границата, която отличава една сериозна медия от друга медия".

Минков призна, че се гордее с БНР:

„Като медия и като информационен източник с най-голямо доверие сред обществото у нас се ползва БНР. Това е съкровището, което трябва да пазим… Нашата Стара къща е крепостта на свободата на словото и пресечна точка на изключително разнопосочни мнения в обществото по всеки въпрос. Длъжни сме да го гарантираме, смятам, че го правим“.

Мартин Минков разкри и някои критики към ефира на БНР:

„Смесването на воденето с авторски коментар и не винаги сме конструктивен опонент на събеседника... Трябва да се придържаме към общоприетата журналистическа етика. Трябва да сме коректни в отношението си към събеседниците, но никога те не трябва да очакват да бъдем техен втори глас".

Интервюто с Мартин Минков можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна