Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роботът и човекът – интимно

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Напоследък все по-често се говори и пише за секс роботи с изкуствен интелект. Появиха се първите неофициални  бракове с роботи, обсъжда се законовото им легализиране, както и евентуалната поява на нова, робосексуална идентичност с дигисексуален пол в бъдеще. Изпробват се хуманоидни роботи, които не само могат умело да флиртуват, да усвояват чрез самообразование благодарение на невронните мрежи навиците и предпочитанията на човека-партньор, но и емоционално да реагират, да ревнуват не на шега, „да отказват“, когато не са в настроение. Работи се даже върху техния реален оргазъм. 

Броят на докладите като този на британския фонд „За отговорна роботехника“, озаглавен „Нашето сексуално бъдеще с роботите“, се увеличава, да не говорим за книги от рода на „Любов и секс с роботи“ на Дейвид Леви или непрекъснато дописваната (по-точно програмирана!) „Кама Кибер Сутра“.  

Програмистът Георги Караманев коментира доводите на възторжените привърженици и яростните противници, на реалностите, опасенията и прогнозите в областта на т.нар. „цифросексуалност“.   

Щрихи от различни ракурси в контекста на виртуалния секс добавят психотерапевтът Манол Манолов и специалистът в областта на биоетиката и биоправото доц. д-р Стоян Ставру. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени