Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Негативен старт на Уолстрийт след рязкото увеличение на заразените от коронавирус

Пазарите на акции на Уолстрийт стартират търговията в четвъртък с известния понижения от рекордните върхове, достигнати през предходната сесия, тъй като инвеститорите реагират леко негативно на новината за рязко увеличаване на броя на заразените и на починалите в Китай от новия коронавирус.

Китайските власти обявиха по-рано през деня, че през последните 24 часа са починали още 254 души (до общо 1367), а броят на заразените от коронавируса COVID-19 е нараснала с цели 15 152 (до общо 59 804). Те обаче уточниха, че правителството е започнало да прилага нова диагностична методология при определяне на заразените, като тя се прилага само за провинция Хубей - огнището на смъртоносната вирусна епидемия, където броят на заразените само за ден скочи с 14 840, според новата методология.

Тази нова силна епидемична вълна сякаш охлади надеждите на инвеститорите от последните дни за скорошен пик на заразата от коронавирус и те отново започват да се притесняват за размера на епидемията и за негативното ѝ отражение върху китайската и световната икономика.

Индексът на сините чипове DJIA се понижава със 160 пункта (спад с 0,55%), след като в сряда нарасна със 275 пункта (с 0,9%) до рекорден връх от 29 551,42 пункта. Широкият индекс S&P500 се понижава с 0,42%, а технологичният Nasdaq Composite - с 0,45%, като и те се поздравиха през вчерашната търговия с поредни исторически върхове съответно от 3 379,45 и от 9 725,96 пункта.

Допълнително негативно влияние върху търговията на Уолстрийт оказват серия по-слаби от очакваното тримесечни финансови отчети на компании като Cisco Systems Inc. (спад на акциите с 6%), на PepsiCo (понижение с 1,0%) и MGM Resorts Interational (с близо 5%).

На този етап всяка една негативна новина около епидемията от коронавирус се отразява само краткосрочно на фондовите борси, но ако утре китайските власти отново представят данни за силен ръст в броя на заразените, това може и да провокира по-дълбока низходяща корекция на Уолстрийт.

Подобни са и реакциите на европейските пазари на акции, като днес общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,43%, немският DAX 30 - с 0,37%, а френският CAC 40 - с 0,69%. Британският FTSE100 пък се понижава с 1,5% в резултат и на поскъпване на паунда след новината за сериозни промени в правителството на Борис Джонсън.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!