Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таско Ерменков: Контролът върху бизнеса с боклука е абсолютно занижен

Контролът по отношение на бизнеса с боклука не е сериозен. Като европейска държава спазваме правила и норми. Вероятно се е стигнало до това състояние поради една андрешковщина при някои от бизнесмените, които си казват – аз да си спечеля едни парички, пък кучета я яли екологията. Контролът е абсолютно занижен и всички ние плащаме това, дишайки този въздух“. Това коментира пред БНР депутатът Таско Ерменков, зам.-председател на комисията по енергетика в парламента, който пръв преди половин година сигнализира какво издишат комините на ТЕЦ „Бобов дол“.

Той подчерта, че светът се бори за т.нар. „кръговата икономика“, но утилизацията на отпадъците, които не могат да бъдат използвани повторно, трябва да се върши в съответствие с екологията.

В предаването „Нещо повече“ Ерменков допълни:

„В рамките на Европейския съюз политиката трябва да бъде уеднаквена и не в полза на индустрията и на онези, които са собственици на едрите фирми, а да бъде така направена, че обикновеният човек да усети грижата, подобряването на околната среда“.

Таско Ерменков подчерта, че в България вече има изградени инсталации за производство на биогаз от животински отпадъци:

„Получавам сигнали, че невинаги около тези инсталации въздухът е чист. Явно се оказва, че РИОСВ-тата невинаги се съобразяват с важната роля, която имат, и понякога издават становища, които не защитават околната среда“.

Интервюто с Таско Ерменков можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени