Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Техника с преливане на плазма се оказа ефективна при лечение на коронавируса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайската трансфузионна техника за преливане на плазма от излекувани пациенти с коронавирус се оказа ефективна при лечение на заразените пациенти. Това съобщи агенция Синхуа, като се позова на местни лекари.

За ефективността на новото лечение беше съобщено на пресконференция от ръководителя на болницата в Ухан. Както обясниха експерти, в плазмата на някои хора, които са се справили с болестта, са открити антитела, които помагат в борбата с коронавируса.

China National Biotec Group (CNBG) заяви в петък, че е разработила лечение за коронавируса COVID-19, използвайки възстановяваща плазма от някои пациенти, които са се излекували от смъртоносния вирус. Компанията заяви, че клиничните тестове показват, че симптомите на пациентите се подобряват 12 до 24 часа след получаване на новоразработената терапия.

CNBG посочи, че е започнала събиране на плазма от излекувани пациенти на 20 януари и е стартирала лечение на "критично болни" пациенти в град Ухан на 8 февруари, като подчертава, че над 10 пациенти са получили това ново лечение.

По-рано днес китайските власти потвърдиха, че близо 64 000 души са били заразени от COVID-19, като само през последните 24 часа техният брой се увеличил с 5090. Досега броят на починалите от смъртоносния вирус е достигнал 1380.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна