Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният прокурор на САЩ порица публикации в Туитър на президента Доналд Тръмп

Уилям Бар
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският правосъден министър и главен прокурор Уилям Бар порица публикации в Туитър на президента Доналд Тръмп. Според Бар те "правят невъзможно изпълнението на задълженията" му.

В интервю за Ей Би Си Нюз Бар каза, че президентът не му е оказвал въздействие по наказателно дело, но поиска Тръмп да спре да пише в Туитър за Министерството на правосъдието по принцип. "Ще вземам решения на базата на това какво аз мисля, че е правилното да се направи, и няма да позволя да бъда тормозен или повлияван от никого, независимо дали е Конгресът, вестник, редакционни колегии или президентът", заяви Бар.

Коментарите на главния прокурор  се появиха след създалата се полемика около коментари на Тръмп за дело срещу съюзника му Роджър Стоун. Министерството на правосъдието се намеси в делото с препоръки за преразглеждане на присъдата. Това доведе до оттегляне на прокурори от делото. Съдебен състав намери Стоун за виновен през ноември по обвинения в лъжесвидетелстване пред Конгреса и възпрепятстване разследването за руска намеса в изборите през 2016 г.

Тръмп разкритикува прокурорското искане за 7 до 9 години затвор като сурово. Малко след това Министерството на правосъдието изпрати сигнал, че ще се опита да смекчи наказанието. Четирима прокурори се оттеглиха от случая, а друг подаде оставка. Присъдата на Стоун ще бъде произнесена на 20 февруари.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна