Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Парламентът ратифицира споразумение с МБВР, свързано с рисковете от бедствия

Национален план за управление на риска от бедствия ще бъде финансиран от Международната банка за възстановяване и развитие

| обновено на 14.02.20 в 10:06
Снимка: БГНЕС

Национален план за управление на риска от бедствия ще бъде финансиран със средства на Международната банка за възстановяване и развитие. Това приеха депутатите с ратификацията на споразумението между МВР и международната финансова институция.

Със 111 гласа "за", 10 "против" и 15 въздържали се ратификацията бе приета. Начинът, по който стана това обаче, получи критиката на БСП и партия "Атака".

Депутатът от левицата Росен Малинов критикува заместник вътрешния министър Милко Бернер, който "подвел парламентарна комисия като е спестил информация на депутатите", че България ще участва като съфинансираща страна с 3 милиона лева:

"Подвежда цяла една комисия и цяло едно Народно събрание. Затова рейтингът на Народното събрание ще е нисък, защото всеки един чиновник може да въвежда в заблуждение този, когото си поиска, и да се чувства безнаказан", каза Малинов.

Павел Шопов от "Атака" се усъмни в ползата от подобно споразумение:

"Това са способи, това са средства, това са оръдия точно за това да бъдат налагани определени политики на България в една или друга връзка. Когато сме изправени пред подобни ратификации, трябва да си даваме сметката за нещо много по-различно от това, че се касае до конкретна помощ, до определени дейности. Въпросът е много по-дълбок и тук се работи да бъде премахнат и онзи остатъчен, минимален суверенитет, който държавата ни все още има", заяви Шопов.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020