Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щайнмайер: САЩ, Китай и Русия правят света по-опасен

Мюнхенската конференция по сигурността събра десетки световни лидери

| обновено на 14.02.20 в 20:24
Германският президент Фран-Валтер Щайнмайер открива конференцията по сигурността в Мюнхен.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати, Китай и Русия правят света по-опасен - с тези думи германският президент Фран-Валтер Щайнмайер откри ежегодната Конференция по сигурността в Мюнхен.

Войните в Либия и Йемен, бъдещето на сигурността в Европа, ще доминира ли Китай следващото поколение на телекомуникационната инфраструктура - това са основните теми на форума. България е представена от премиера Бойко Борисов и министърът на външните работи Екатерина Захариева.

С всяка година все повече се отдалечаваме от целта си да създадем мирен свят чрез международно сътрудничество, заяви германският президент Франк-Валтер Щайнмайер в първата реч на Конференцията по сигурността в Мюнхен.

„Бих искал да кажа, че сме се поучили от историята - 1945-а, 1989-а, но се опасявам, че сме свидетели на все по-разрушителна динамика в световната политика“, каза той.

Русия анексира Крим без оглед на последствията, Китай се бори за надмощие в Южнокитайско море, продължи германският държавен глава и се обърна към традиционния съюзник на Европа - Америка.

„Най-близкият ни съюзник Съединените щати, при сегашния президент се отказва от идеята за международни организации и с политиката си „Америка на първо място“ мислят само за себе си. Америка да стане велика отново, но за сметка на партньорите и съседите“, каза Щайнмайер.

Германският външен министър Хайко Маас отговори на призива на френския президент Еманюел Макрон за засилване на европейската отбрана.

„Европа ще играе по силите си в бъдеще. Разбира се, че мисля за създаването на Съюз за европейска сигурност и отбрана - като силен европейски стълб на НАТО. Тук лежи задачата за оформянето на европейската политика през 2020-а“, каза той.

Борисов: Предизвикателства са тероризмът, нелегалната миграция, коронавирусът

Премиерът Бойко Борисов очерта като предизвикателства тероризма, нелегалната миграция, а сега и коронавируса, който по думите му всява голяма паника.

При първите си разговори в Мюнхен - с премиера на Бавария Маркус Зьодер , Борисов изтъкна ,че България е единствената страна, която се справи с нелегалната миграция и вдига доходите всяка година. Българският министър-председател разговаря и с президента на Германия Щайнмайер.

35 държавни глави са сред 500-те политици, официални представители и агенти от службите, които присъстват на тридневната среща на върха до неделя. Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, френският президент Еманюел Макрон, генералният секретар на НАТО - Йенс Столтенберг, украинският държавен глава Володимир Зеленски и външните министри на Русия, Иран и Индия са в Мюнхен.

Обсъждат идентичността на Запада

Тази година форумът започна с панел за идентичността и целта на Запада, който се очаква да отрази увеличаващата се схизма в трансатлантическите отношения. До края на деня е предвиден дебат за мултилатерализма, сигурността на Западните Балкани и Либия.

В близо 100-страничния доклад за дискусиите в Мюнхен изтъкнати икономисти и специалисти по сигурността твърдят, че общественият модел на Запада е пред разпад. И очертават четири основни причини: растящ национализъм, оспорвана глобализация, военно въздържане на Запада и намаляваща солидарност като основна градивна единица на западното общество.

Социологическо проучвано по поръчка на Мюнхенската конференция по сигурността показва, че западните общества предпочитат да не се наместват в световните конфликти, като търговския спор между Съединените щати и Китай и взаимните обвинения между Вашингтон и Москва.

До края на днешния ден е предвиден дебат за мултилатерализма, сигурността на Западните Балкани и Либия.

Американският държавен секретар Майк Помпейо и министърът на отбраната Марк Еспър ще направят ключови речи този уикенд, а очакваното основно послание е, че Китай използва 5G технологиите за да засили влиянието си, икономическата агресия и шпионажа, което не е в интерес нито на Съединените щати, нито на Европа.

Непосредствено преди началото на форума Международния институт за стратегически изследвания във Вашингтон излезе с доклад, който посочва, че разходите за отбрана в света са се увеличили с 4% през 2019-та - най-големият ръст от 10 години. Най-голямо е увеличението в бюджета за отбрана на Съединените щати и Китай.

На 15 февруари на специална церемония в кулоарите на форума Захариева ще връчи най-високото отличие на МВнР - почетния знак „Златна лаврова клонка“, на председателя на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер.

Председателят на Мюнхенската конференция по сигурността проф. д-р Волфганг Ишингер ще бъде удостоен с почетния знак „Златна лаврова клонка“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!