Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо шведите нямат завеси на прозорците

Снимка: PIxabay

Ако вечер се разхождате в жилищен район на Стокхолм, просто се изненадвате как хората, които живеят в тази страна, не крият нищо в домовете си от минувачите. Шведите живеят без смущение от тях и нямат плътни завеси на прозорците, предаде БГНЕС. 

В тъмнината прозорците светят в къщите и става ясно кой какво прави зад тези прозорци: работи пред компютър, храни домашен любимец или приготвя вечеря.

Работата е там, че в Швеция хората практически не използват завеси. Понякога тънка прозрачна завеса може да е закачена на прозореца, но от плътни завеси или щори, както е обичайно при нас, за да не се вижда какво правим в жилището си - това просто няма да го видите тук.

И няма значение, дали това е жилището на първия етаж и има ли къща отсреща. Няма значение дори дали прозорецът ви гледа към оживена улица и хората минават всяка минута.

Има причина за тази шведска странност 

Факт е, че навремето е било забранено със закон да се окачват завеси на прозорците. Това е направено по няколко причини.

Първо, за да може всеки да види как живее съседът му, какво притежава и дали изобщо може да си го позволи.

И второ, за да може кралската охрана, а по-късно и полицията да видят дали нещо незаконно става зад прозореца. Тоест, има неприкосновеност на дома, но все още можете да гледате и контролирате.

Сега няма такъв закон за откритите прозорци, но жителите все още почти никога не използват плътни завеси.

Отчасти поради вече установения навик, отчасти поради малкото количество дневна светлина, особено през есента и зимата, поради географското разположение на страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!