Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлия Андонова: Случаят с програма „Таралежи“ е тенденциозен

Директори, класни ръководители и родители са били подробно информирани за съдържанието й

Юлия Андонова
Снимка: Ани Петрова

Как трябва да бъде разписано сексуалното образование на децата след случая "Таралежи" в Перник и след като одобрена програма за сексуално образование на фондация П.У.Л.С. първоначално беше спряна заради негативни родителски реакции. 

Тази сутрин от Регионалното управление на образованието в Перник са съобщили на фондацията, че програмата може да продължи, съобщи за "Хоризонт" Юлия Андонова, директор „Развитие и комуникации“ във фондация П.У.Л.С. и координатор на програмата. 

Фондацията работи по програма „Таралежи“ в Перник от една година. Родители определиха случващото се в програмата като нередно, макар децата им да не са преки участници, вследствие на това програмата е спряна с възможни санкции като последици.  

Случилото се с програмата трябва да се тълкува  в по-широкия контекст на случилото се с Истанбулската конвенция и Стратегията за детето, смята Андонова.

Тя определя случилото се като тъжно за децата, които са имали желание да учат и за техните родители, които осъзнават важността на подобно образование в подготовката за живота.

Програмата „Таралежи“ е изключително полезна, посочи Андонова. Екипът по програмата е квалифициран и допълнително за работа с деца. Методиката идва от Италия, има успешно приложение във Великобритания, а тук е адаптирана за българските условия, обясни тя в предаването "Преди всички".  

В края на ноември са били проведени срещи с директорите, педагогическите съветници и класните ръководители на класовете, в които е било планирано провеждането ѝ. Първоначалният обхват бил замислен за четири града в Пернишко, един в Благоевградско и един в Кюстендилско, посочи Юлия Андонова.

„Провеждахме индивидуални родителски срещи с всеки клас, който беше предложен от училището за включване в програмата. Някои класове се съгласиха, други не се съгласиха. Участието в програмата „Таралежи“ е изключително доброволно. Всеки един родител получи лично писмо, което ние написахме като организация до родителите, в което подробно обясняваме програмата и каним родителите да преценят дали техните деца биха искали да се включат“, поясни Юлия Андонова.

„Всички родители са били изключително доволни. Имаме обратна връзка чрез педагогическите съветници до нашата фондация преди скандала, който избухна“, допълни тя и подчерта, че фондацията не е била търсена от притеснените родители, които провокираха силна обществена реакция.  

Още детайли по темата чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени