Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тържества за Трифон Зарезан в страната

| обновено на 14.02.20 в 13:43
2
Снимка: Ива Антонова, БНР

Денят на Свети Трифон днес бе отбелязан на редица места в страната.

Президентът Румен Радев беше гост в Ивайловград за Деня на града и участва в ритуала по зарязване на лозята на Трифон Зарезан.


Държавният глава по-късно заряза лозята и край село Свирачи.

"Искам да ви поздравя, да ви изкажа своята огромна благодарност и признателност затова, че сте крепост на българщината. Аз точно затова и днес съм тук, в Свирачи, защото Свирачи може да е накрая на България географски, на самата граница, но духовно Свирачи със своите традиции и със своите хора е в сърцето на България".

Президентът посети училището в село Свирачи и подчерта, че образованието е стратегическа цел:

"За България е решително нашето образование да върви напред и то с големи стъпки. Ние изостанахме сериозно и необходимо е образованието да стане национален стратегически приоритет".

С традиционното общоградско тържество в Етнографския комплекс във Враца се отбелязва лозарският празник Трифон Зарезан.

Тържеството започна с ритуал по зарязване:

“Заставаме при главините, започваме да зарязваме лозето. Поливаме с вино. Тази година има грозде. Догодина още повече да има“, разказват хората.

В програмата освен танци, песни и почерпки е включено и избиране на нов "Цар на лозята".

“Зарезан е празник на всеки българин. Всеки обича да пийне хубаво винце, да има домашно мезе и след това да има любов“, сподели жител на Враца пред БНР.

За днешния празник Трифон Зарезан единственият у нас Институт по лозарство и винарство в Плевен посрещна много гости.

В Плевен по стара традиция зарязаха в местността Томовско лозята на Института по лозарство и винарство за добра реколта.

Това е единственият по рода си институт у нас и на Балканите. Създаден е преди 118 години по препоръка на известния в Европа професор Пиер Виала от Парижкия земеделски институт.

Как се развива днес научната дейност, над какво работят в Института, за Деня на любовта и виното разказа директорът проф. Иван Пачев:

“14 февруари е един от най-хубавите дни, празник за лозарите и винарите в България. Този празник се празнува от дълбока древност на територията на нашата страна. Навремето е било ритуал за бог Сабазий, после за бог Дионис, до ден днешен се поддържа ритуалът. И ние като продължители на лозарството изобщо в България продължаваме да го честваме“, директорът на Института по лозарство и винарство проф. Иван Пачев посрещна лозари, винари и представители на научната общност от цялата страна. Всички те присъстваха на ритуала "зарязване на лозята".

Празникът Трифон Зарезан бе отбелязан по традиция във всички села на Дунавската хълмиста равнина, по чиито склонове зреят едни от най-добрите сортове грозде, а стопаните правят емблематични за региона вина.


В русенското село Нисово бе министърът на земеделието и горите Десислава Танева.

Как премина празникът там?

В масивите, които гледат към Дунава или са скътани в скалите на Природния парк "Русенски Лом", от хилядолетия се отглеждат стотици хиляди декари лозя. В една от избите днес се събраха работници, специалисти и заедно с министъра на земеделието Десислава Танева зарязаха ритуално лозите, поляха ги с вино и нарекоха за здраве и берекет.

С надеждата да има добра година за гроздето, стопаните обаче очакват и подкрепа от държавата за сектора. Министър Танева обясни, че от тази година вниманието на ведомството й ще се изрази в нови мерки за насърчаване на винопроизводството.

Домакин на събитието бе Димчо Райнов, в чиято изба отлежават бутикови вина и са добре познати на пазара още от 2005 година.

Само през последните няколко години над пет пъти се е увеличила консумацията на вино, а благодарение на дамите, розето е заело полагащото му се място на българската трапеза. След днешния празник на лозарите и винарите не им остава друго, освен да се надяват на умерен дъжд, щадящо слънце и работни ръце за щедра реколта.


Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на ритуалното зарязване на лозя в село Нисово, област Русе
Репортажите можете да чуете от звуковите файлове. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още от
Будител на годината 2020