Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Каварна с абсурдно решение: медиите да заплащат излъчването на сесиите на ОбС

Снимка: архив

В община Каварна от няколко месеца най-дискутираната тема е финансовото затруднение, в което тя се намира. Наред с предвижданите съкращения в състава на администрацията и орязването на бюджети за културни прояви, на общинската сесия на 28 януари съветниците са приели и още едно предложение и то с пълно мнозинство. То гласи, че достъпът на медии до сесиите на Общинския съвет ще става само и единствено след съгласието на председателя, както и след заплащане на такса от страна на журналистите. 

Общинските съветници в Каварна единодушно са приели Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация. В точка пет от този правилник пише следното: Заснемането и излъчването на заседанията на Общинския съвет се извършват с разрешението на председателя на ОбС и се заплащат по тарифа, определена от Наредба 3 за определянето на местни данъци, такси и цени на услуги на територията на община Каварна. Или иначе казано, ако журналистите искат да си свършат работата и да информират обществото за дейността на местния парламент, който по дефиниция трябва да работи в интерес на това общество, първо трябва да си платят.

Предложението за въвеждането на тази точка идва от общинския съветник и бивш председател на Общинския съвет в Каварна Красимир Кръстев. Той призна, че идеята му датира още от 2007 година, но кметовете досега са искали да имат добри взаимоотношения с медиите и затова заседанията са били открити. С новия кмет на Каварна Елена Балтаджиева обаче било по-различно. Ето какво сподели още Красимир Кръстев:

“Ще се аргументирам така – само преди три месеца бяха местни избори. Всички местни радиа, национални мрежи, телевизии ни искаха пари за минута. Правилникът позволява да се заплаща по определена тарифа. Искам тези медии, включително и национални радиомрежи и телевизии, да си заплащат една минимална такса. Както те взимат пари по време на избори за всяка една реклама или излъчване, така и ние създаваме някаква продукция, което е редно да се заплаща. ...Държавата въвежда Наредба 18, според която всеки едни трябва да си заплаща паричните средства и обороти, които извършва. И ние като община сега искаме от държавата и от държавни медии като вашата да си заплащате“, заяви той и поясни:

“Защо хората в България, които вършат работа спазват Наредба 18 за управление на паричните потоци, а вие държавни медии – радия и телевизии, не трябва да плащате?“.

Председателя на Общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов.сподели, че принципно не бил съгласен с тази точка, дори имал напредничавата идея заседанията да се излъчват по интернет, но гласувал “за“. Това е малко като онзи станал печално известен израз – “Исках, ама нямах желание“.

"Гласувах за целия правилник, а не за конкретния текст. .. Правилникът все още не е влязал в сила", каза той.

Не е влязъл в сила, няма и да влезе. Решението им беше върнато като незаконно от областния управител на Добрич Красимир Кирилов преди два дни. Но явно този факт е убягнал на общинските съветници от Каварна. 

Репортажа на Мая Щърбанова можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени